Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Jaar van de Scholekster

Jessica van Zetten | vrijdag 14 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 134x

Kunnen we ook dit jaar weer genieten van het pie-te-piet van de scholeksters? De grote zwart witte wel-of-niet weidevogel neemt ons mee op zijn broedavonturen.

Andere jaren hebben we gezien dat scholeksterkuikens echte nestvlieders zijn. Het ene moment waren ze te zien op de camera, het andere moment waren ze verdwenen. En helaas is dat laatste punt ook de aanleiding voor het Jaar van de Scholekster, georganiseerd door de Vogelbescherming en Sovon.

 

Positief punt

Verschillende elementen dragen bij aan de afname van scholeksters zoals predatie en voedselschaarste.  Een positief punt is wel dat de scholekster niet kritisch is qua broedlocatie, en omdat ze er aan gewend zijn om voedsel naar de jongen te brengen, hebben ze daarin een ruimere keus dan andere weidevogels. Dit heeft positieve gevolgen, zoals dat ze dus ook op een dak kunnen broeden, en op die manier relatief rustig de jongen groot kunnen brengen. Wil je hier meer over lezen, kijk dan vooral op scholekster op het dak.

 

Twijfelachtige eer

Voor de scholekster is het de tweede keer dat hij vogel van het jaar is, een twijfelachtige eer in de twintig jaar dat de beide organisaties op zo een manier aandacht vragen voor een vogelsoort. In dit jaar wordt er opgeroepen om bij te dragen aan de verschillende onderzoeken die helpen de staat van de scholekster verder in kaart te brengen.

Wil je helpen data te verzamelen over de scholekster? Bijvoorbeeld door te helpen met tellen, of het broedsucces op daken te monitoren?  Kijk dan eens op de website van de Vogelbescherming.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs