Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

JAAA! Daar zijn ze dan eindelijk!

Jochem Kühnen | maandag 9 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

Het heeft even geduurd, want ze waren maar liefst een week later dan normaal. Maar wat voelde die week lang... Maar het wachten wordt beloond!

Eindelijk is het zo ver, de gierzwaluwen zijn weer volop in het land. En ook in de nestkast die we hier op Beleef de Lente kunnen volgen is de eerste Gierzwaluw vandaag teruggekeerd.

Wat de precieze oorzaak van de vertraging is, is niet helemaal duidelijk. In het noorden van Afrika hebben in maart en april zandstormen plaatsgevonden. Ook hier is wat van dat Sahara zand terecht gekomen. Dat zand is zeer fijn en kan tot grote hoogte worden vervoerd door wind en warme lucht. Zou daar een deel van zijn blijven hangen in de hogere luchtlagen waar de trekkende gierzwaluwen last van hadden? Misschien was dat stof al gedaald en waren het andere weersomstandigheden. Hoe dan ook, iets heeft de vogels opgehouden. En nu konden ze weer door, of ze zijn er massaal omheen gevlogen.

Massaal is waarschijnlijk een passende omschrijving, want de aantallen die over de plaatsen waar vogeltrek-aantallen worden geteld waren imposant de afgelopen dagen. Voor Nederland is de locatie bij Breskens in Zeeuws-Vlaanderen altijd interessant voor vogels die Nederland binnen komen vliegen. 26 Mei 2012 werden daar 41365 gierzwaluwen geteld. Dit jaar is het (nog) niet zo spectaculair daar, maar op andere plekken op de route naar Nederland was dat wel zo.

In het plaatsje Leucate net onder Montpellier in het zuiden van Frankrijk werden prachtig oplopende aantallen geteld van de week. Hier volgen de aantallen van 5 t/m 8 mei 2022: 3170 – 11672 – 29525 – 68047 (!). Die aantallen verspreiden zich natuurlijk over een groter deel van Europa, maar bij Breskens werden vandaag, 9 mei, toch maar mooi 1430 gierzwaluwen geteld!

Breskens is niet de enige plek waar gierzwaluwen Nederland binnen vliegen, dus ongetwijfeld is vandaag een veelvoud gierzwaluwen aangekomen. Die zoeken vrijwel direct hun nestplaats op, want de gierzwaluwen die nu aankomen hebben vorig jaar al een plek bezet, misschien voor het eerst, anderen al jaren achter elkaar. De komende dagen komen er vast nog best een aantal terug, hopelijk zit daar ook de oorspronkelijke partner van ‘onze’ Gierzwaluw tussen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs