naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

"It ken net" of toch wel?

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zaterdag 21 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 458x

Kennen jullie deze uitdrukking nog? Deze was een tijdlang op de TV in 1999 en behoorde toe aan Sonnema (lekkere borrel trouwens, maar dit geheel terzijde). Een paar vrienden liepen naar het ijs toen er een echte Friese ruwe bolster riep “It ken net”.

Samenvatting week 14, 15-21 april 2018

Voor velen kinkt het positief… en de vrienden dachten het gaat dus wel, maar de kenner bedoelde “het kan niet” en ja hoor daar zakten ze door het ijs. Ook hier op de Mortel is het waarschijnlijk “It ken net” volgens de kenners, maar we houden ons vast aan het laatste sprankje hoop.

Samenvattingen per dag is in dit stadium niet echt de meest interessante lectuur. Of de lezer moet van herhalingen houden. Eind vorige week waren er nog een aantal aanvallen die kloek werden afgewend door NV en soms ook door M. Hoewel M soms als een angsthaas. ehh.. angstvalk in de kast verbleef om te gaan “broeden” op het reeds bijna versteende ei. Na een reprimande van NV koos M weer het luchtruim om datgene te doen waarom NV had verzocht of om gewoon lekker naar de kroeg te gaan. We weten het niet, want hij is bijna altijd na het donker uit zicht. Een ding kunnen we over M wel zeggen. Hangover of niet, maar deze baas is altijd rond 06.00 uur paraat om NV te voorzien van een ‘Happy Meal” of haar te verwennen met weer een gele regel in OZ. Een gele regel is trouwens een melding van een paring. Zo kan de lezer van OZ snel zien hoeveel paringen er zijn geweest. Voor diegene die niet weten wat OZ is. Scroll even naar beneden tot je “Samen onderzoeken” ziet. Aanklikken en de rest wijst zich vanzelf. 24 uur per dag en 7 dagen per week zijn hier toppers actief die via dit medium ons op de hoogte houden van alle meest recente ontwikkelingen.

En dan, terwijl velen nog op één oor liggen, valt er na een stevige flats een “ei” op het rooster en zien we gelijk dat het niet een mooi rond ei is waarop is gehoopt en zeker ook niet op de juiste plek. Helaas is het direct stuk en in de morgen zien we ook dat de kleuren niet goed zijn. Het blijkt een windei te zien. Ja hoor, dat hebben wij weer. Ei nummer twee gaat het ook niet worden. Google ontploft en termen als calciumgebrek, te veel stress etc. vliegen door de chat. Kuuks all over the world, maar hier zitten we met een versteend ei én een windei. Maar we houden de moed erin, Mortelfans for Ever!

Van indringers is de rest van de week vrijwel geen sprake, maar het aantal paringen is van disproportionele aantallen per dag (14 was toch het record?) sterk tanende. Van 2-4 paringen begin deze week naar 0 paringen op vrijdag. Ik ga er gevoeglijk vanuit dat ze de camera niet in de gaten hebben en elkaar nu helemaal kapot verwennen. Buiten het bereik van de camera's en de microfooninstallatie, maar dat is toch echt te ver gezocht?

Is er dan niets positief te melden? Om de drommel wel. M en NV hebben regelmatig komische conversaties in de kast. M gooit hierbij zijn hoofd in een nekhoek van 45 graden en geeft zijn “preek van de week”, waarbij NV vrijwel stoïcijns zijn gebabbel ter kennisgeving aanneemt. Soms gaat M broeden op het ei in de kast. Velen denken dat het een lekker rustmoment is voor ons ventje en zijn gedachten teruggaan naar betere tijden. Maar he..... er is al altijd een 2019! Beiden zijn en blijven “onze poepies” en ja NV lijkt een beetje lui, maar ze is waarschijnlijk blijkbaar een (te) jonge dame die de mores van een kasteelvrouwe nog moet leren. En M is gewoon een fantastische goedzak met een supergezond Valkenlibido en altijd aanwezig om op welke manier dan ook NV te behagen.

Hoewel de eieren en kuuks ons bij de overige “concurrerende” beleefdelente sites ons om de oren vliegen zijn wij Falconisten nog steeds een kijkcijferkanon. Regelmatig kijken er 800 viewers naar een lege kast en lezen ze mee in de altijd komische, informatieve, maar vooral respectvolle chat. Veel blijven er dus plakken, de ene letterlijk en de andere figuurlijk. We blijven kijken naar de verdere ontwikkeling van ons nieuwe duo en laten zij dit jaar maar gebruiken om aan elkaar te wennen, de Mortel als hun territorium op te eisen en zich voor te bereiden op een fantastisch 2019. Ik ben er zeker dan ook weer bij en jij ook? Voor nu geniet van de fratsen van M en NV. Velen kijken mee en genieten!

Voor nu oogjes dicht en snaveltje toe… Toedeloe.

Erik Petersen


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht