Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Is de eierwekker kapot ?

Mark Hessels | vrijdag 27 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 292x

⏳ Wanneer komt K2 nu ? Ieder jaar hetzelfde liedje; wachten en nog eens wachten. Ja, ik hoor iets, ja, ik zie een gaatje, oh nee, toch niet….zucht en weer verder met wachten....

GEWOON EVEN UITREKENEN, TOCH ?

Je zou denken dat het heel makkelijk is. We weten vrij precies wanneer de eieren zijn gelegd. Dan tel je gewoon de broedtijd erbij op en dan weet je precies wanneer ieder ei uit gaat komen. Wekker zetten en klaar; eitje toch ?

Maar waarom werkt het nu niet zo ? Heel eenvoudig, in de natuur is gewoon nooit iets precies hetzelfde. Tweelingen doen hun best om het tegendeel te bewijzen, maar ook daar zie je talloze verschillen als je even goed oplet.

 

TOCH MAAR WEER NAAR DE EIER(F)LUISTERAAR DAN ?

Tja, die onzekerheid kunnen we vaak maar moeilijk mee uit de voeten, dus dan gaan we meestal maar eens kijken wat we wel weten.

In 2021 hadden we hier 6 eitjes die uitgekomen zijn (en 2 niet) en het snelste eitje deed daar 31,3 dagen over, terwijl het langzaamste eitje 32,3 dagen nodig had. Kijk daar begint het gedonder al. Welke broedtijd klopt nou, of kloppen ze allebei ?

Als je in de literatuur gaat lezen dan kunnen kerkuileneitjes er wel 28 tot 33 dagen over doen om uit te komen, maar liefst 5 dagen verschil dus. Dus dan zit je als het tegenzit 120 uur naar een eitje te kijken waar aan de buitenkant niets gebeurt.

 

KOMT K2 NOG UIT E2 ?

Dit blog komt vrijdag 27 mei online. Precies om 12:00 ’s middags wordt er 33,1 dagen op E2 gebroed, dus dan pas is het zo goed als zeker dat K2 niet meer uit E2 gaat kruipen. Ergens vannacht of vrijdagmorgenvroeg is wel erg laat, maar kan nog prima gebeuren. Maar als we rond de lunch nog steeds tegen 4 eieren aankijken (in de kerkuilenkast uiteraard, niet op je bord), dan mogen we er echt wel van uit gaan dat E2 niet meer gaat uitkomen.

De redenen daarvoor kunnen er velen zijn; het ei kan misschien helemaal niet bevrucht zijn of het jong is ergens tijdens de ontwikkeling gestorven.

 

OK, DUS VOOR VRIJDAGMIDDAG K2 DAN KOMT HIJ UIT E2 ?

Uh, nee, het zit nog iets lastiger (sorry). De eierwekker voor E3 loopt namelijk ook al een hele tijd. Ongeveer om 3:30h vrijdagochtend wordt er al precies 28 dagen op E3 gebroed en als K2 morgenvroeg uit een ei kruipt kan dat dus heel laat uit E2 zijn of heel vroeg uit E3. De kans op beide opties is niet zo heel erg groot, maar het is zeker niet onmogelijk.

 

K1 kan trouwens ondertussen ook wel een speelkameraadje gebruiken, want ondanks dat hij pas 4 dagen oud is heeft V nu al haar ‘handen’ vol om hem in het nest te houden.

Ja, het zijn er echt nog steeds 4....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs