Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Interviews met de stille kijkers

Erik Petersen | vrijdag 28 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 155x

Terug van weggeweest.... De interviews, maar nu met de stille kijkers. Ik heb veel aanmeldingen mogen ontvangen, dus niet 1, 2 of 3 interviews, maar 4 in één blog. Veel leesplezier en volgende week, ook op vrijdag, de volgende reacties van de stille kijkers.

Introductie

Het zijn gelukkig even rustige tijden. In Amsterdam zijn V en BTR druk doende met RE(I)mi om een potentieel schandalig verwende kuuk uit te broeden en in het Brabantse land op 130 meter hoogte komt er geen ei, maar konden we nog even genieten van het uitzicht en de capriolen van BUS en zijn Duitse schoonheid, 4NL. Een mooi moment op een oude traditie in ere te herstellen. Mijn oproep in de weeksamenvatting kreeg veel reacties. Onderstaand de 4 interviews met dank aan Fanny2, Jannet, Marion020 en 1967Sannie.

 

Vraag 1: Hoeveel jaar volg je beleef de lente / de slechtvalk al?

Fanny2: Dit is voor mij het derde jaar.

Jannet: Een jaar of 8 denk ik, weet het niet zeker. 

Marion020: Sinds 1 jaar.

1967Sannie: Mijn 5e seizoen dat ik beleef de lente volg. BDL en met name de slechtvalken heeft ervoor gezorgd dat ik ook ben gaan kijken naar werkgroepen in de buurt. Daar kijk ik regelmatig, al woon ik inmiddels in een natuurgebied tussen Haarlem en Amsterdam, waar veel buizerds en sperwers en andere prachtige vogels leven. Ik ben supertrots als rasechte Haarlemse dat er nu ook een slechtvalkenkoppel gesignaleerd is bij de St Bavo Kathedraal in Haarlem en superleuk, ook al jaren een koppel slechtvalken in de Haarlemse Waarderpolder aan de rand van een natuurrijk gebied, in de oude PTT toren.

 

Vraag 2: Hoe ben je bij beleef de lente terecht gekomen?

Fanny2: Via mijn broer die een ‘beroeps’ vogelaar is en onderzoek doet naar broedvogels in de omgeving van Zwolle.  

Jannet: In de krant gelezen denk ik. 

Marion020:  Via google en radio.

1967Sannie: Via mijn buurvrouw, ik had mijn been gebroken en zat in het gips, toen zei zij, ken je beleef de lente? Zodoende ben ik gaan kijken, en sindsdien kijk ik ieder seizoen.

 

Vraag 3: Wat is je bijnaam op de chat en waarom heb je voor die naam gekozen?

Fanny2: Fan, omdat ik een fan ben en mijn echte naam erop lijkt.

Jannet: Komt een beetje in de buurt van mijn echte voornaam.

Marion020: Marion020, omdat ik Amsterdammer ben en de slechtvalk op t Rijks zit. Heel bijzonder.

1967Sannie: Ik heb niet speciaal voor BDL deze naam gekozen, ik heb deze naam in mijn Gmail verwerkt.

 

Vraag 4: Wat vind je zo mooi aan de slechtvalk en is het ook jouw favoriet?

Fanny2: De slechtvalk, zeearend en uilen zijn mijn favoriet. Het verschilt per tijd… wel of geen eieren en of er iets gebeurt, zoals de ‘kaping’ van de Canadese gans in het Visarendnest.

Jannet: Eerlijk gezegd ben ik bijna verliefd op de steenuiltjes, en dan kijk je vanzelf de andere nesten mee. Dus nee, de slechtvalken zijn niet mijn favoriet. Alhoewel ik ook naar de slechtvalken van de ABM/Amro kijk, maar die wonen vlak bij mij in de buurt. 

Marion020: Via Vogelspotcast (podcast van Arjan Dwarshuis) hoorde ik de info. O.a een favoriet

1967Sannie: Slechtvalken vind ik fantastische vogels en zijn inderdaad één van mijn favorieten. De snelheid en uitstraling en tja ik heb iets met roofvogels  

 

Vraag 5: Hoe oud ben je, als je dat wilt zeggen?

Fanny2: 61.

Jannet: 67.

Marion020: 56.

1967Sannie: 55.

 

Vraag 6: Waarom kijk je naar de cams?

Fanny2: Omdat ik zo de vogels op een heel andere manier leer kennen en dus ontdek dat er wel heel veel insecten, muizen, kikkers en kleine vogels nodig zijn om de "grotere" te voeden. Het is een heel ecosysteem. En het strooien van gif tegen ongedierte komt zo in een heel ander daglicht te staan. Zoals het overlijden van het ouder echtpaar Oehoe.

Jannet: Vertederend, interessant, leerzaam en grappig. Ik kijk ook geen uren, maar loop een paar keer per dag alle nesten langs. Behalve de kleine steenuiltjes natuurlijk, daar kan ik soms blijven hangen. 

Marion020: Interessant, indrukwekkend, mooi nieuw leven, lentesfeer, ik hou van de natuur, maar kijk ook uit verveling.

1967Sannie: Omdat ik het ten eerste leuk vind, en ten tweede leer je heel veel van de desbetreffende vogels, De informatieve blogs en overige informatie zijn echt top.

 

Vraag 7: Wat zou BDL beter kunnen doen in de toekomst?

Fanny2: Minder andere zaken op de chat dan nu gebeurt. Het is soms een chat van mensen die elkaar goed kennen en het hebben over wat ze gaan doen of wat ze eten, dat ze naar hun werk gaan enzovoort. Dat vind ik in deze chat niet passen. Hier heeft een buitenstander helemaal niets aan. En is zelfs irritant als je iets terug wil zoeken. (Achtergrond) Informatie over de vogels vind ik prima en wat er is gebeurd de afgelopen uren.

Jannet: Weet ik niet zo snel, volgens mij gaat het goed. 

Marion020: Geen reactie ontvangen.

1967Sannie: Het licht/stand van de camera bij de slechtvalkenkast in Amsterdam, die is lang niet zo mooi om naar te kijken als die van De Mortel …Even zonder gekheid, Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, ik vind BDL mooi zoals het is.

 

Vraag 8: Wil je voor de rest nog wat kwijt?

Fanny2: Ga zo door, want het is goed om het vogelleven van alle kanten te belichten.

Jannet: Naar mijn gevoel is dit het eerste jaar dat ik in de chats af en toe agressie en heel vervelende, onaardige types tegen kom. Bewondering hoe jullie daarmee om gaan. Jammer dat dit gebeurt. 

Marion020:  Dank voor je bijdragen. Ik vind dat BDL het superleuk doet, ga zo door.

1967Sannie: Vind het super wat iedereen ervoor over heeft om BDL jaar in jaar uit een succes te laten zijn. Top van jullie!!

 

Afsluiting

Nogmaals dank. Aanmelden kan nog steeds en nu ben ik specifiek op zoek naar de jonge(re) kijker.... ehhh. niet dat bovenstaande oud zijn hoor! Zie je mij in de chat, rapporteer me dan (uitroepteken naast mijn tekst aanklikken) en geef aan dat je mee wilt doen. Ik neem dan per e-mail contact met je op. Carpe diem en tot volgende week!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs