Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Interview met clipmaker Aaltje en mod18

Erik Petersen | zondag 16 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 499x

Deel 3 van de interviews en nu met onze clipmaker Aaltje en onze meneer/mevrouw X genaamd Mod18. Een leuk inkijkje achter de schermen van het filmen en waarom moderatie zo belangrijk is. Veel leesplezier gewenst.

Interview clipmaker Aaltje:

1.       Hoeveel jaar volg je Beleef de Lente / de Slechtvalk al?

Ik volg de slechtvalken in de Mortel al van af 2005. ik maakte al filmpjes toen de valken bij  Planet waren te volgen. Ik heb hier 15 seizoenen filmpjes van de Slechtvalk. Ook heb ik een jaar kerkuil clips gemaakt, toen deed de Slechtvalk niet mee.

2.       Hoe ben je bij Beleef de Lente terecht gekomen?

Ik had veel contact met Froona Veldhuis, een expert op het gebied van de slechtvalk, ze gebruikte mijn filmpjes voor haar website. Toen zij gevraagd werd door Beleef de Lente wilde ze mij graag als clipmaker.

3.       Hoe kom je aan jouw beeldmateriaal, of zit je de hele dag te kijken?

Ik kijk wel regelmatig, maar lees ook de chat en OZ.  De uitgezonden beelden worden per half uur opgeslagen bij Beleef de Lente, die kan ik downloaden en terugkijken. Ook kan ik in de computer in de toren alle 5 camera’s terugkijken, maar dat is zonder geluid.

4.       Kun je beschrijven hoe je een clip in elkaar zet, zonder al te technisch te zijn?

In mijn filmprogramma Pinnacle laad ik de halfuur gedownloade clips, (soms wel 3x een half uur), daar knip ik de leukste stukjes uit, voeg soms wat tekst toe en probeer wat aardige overgangen te maken. Dan een voorblad en een achterblad toevoegen en dan maakt Pinnacle er een clip van.

5.       Wat maakt het maken van clips lastig?

De films uit de toren moet ik opslaan, converteren en geluid bij zoeken uit de gedownloade bestanden en dat is best veel werk. Ook vind ik het moeilijk om van een leuke gebeurtenis veel weg te knippen om een clip op ongeveer 2 minuten te krijgen.

6.       Op welke clip van de Slechtvalken hier bij Beleef de Lente ben je het meeste trots en waarom?

De samenvatting van 2017 is op mijn YouTube kanaal meer dan 2.000.000 keer bekeken. Dat is toch best vaak. De link staat hier

 

Interview Mod18

1.       Hoeveel jaar volg je Beleef de Lente / de Slechtvalk al?

Pffff... Al heel lang. Ik denk sinds het tweede seizoen, 2007. Het eerste jaar als "stille kijker", daarna ben ik gaan meepraten.

2.       Hoe ben je bij beleef de lente terecht gekomen?

Dat is al zó lang geleden dat ik het niet meer precies weet... Ik zat wat natuurfilms te bekijken en rolde van de ene in de andere website. Eén daarvan was Beleef de Lente. En daar ben ik blijven hangen.

3.       Hoe ben je Mod(erator) geworden?

Na een aantal jaren voelde ik me ervaren en zeker genoeg om me aan te melden als vrijwilliger. En er bleek vooral behoefte aan moderatoren, dus daar rolde ik pardoes in. Dit wordt mijn derde jaar als moderator bij de slechtvalken.

4.       Wat is eigenlijk de taak van een Mod?

Belangrijkste taak is om de sfeer in de chat(s) goed te houden. Dat is meestal prima te doen en niet moeilijk - de chats lopen meestal prima. Het kan soms wat heftig worden als er "trollen" langskomen die alleen maar vervelende, kwetsende of domme berichtjes plaatsen. En ook als er nare ontwikkelingen zijn in de nesten - stervende jongen, hevige gevechten, predatie - kunnen de gemoederen hoog oplopen.

5.       Je lijkt soms streng te zijn in de chat. Kun je aangeven wat jouw doel is?

Ik líjk misschien streng, maar het valt wel mee. Er zijn een paar dingen die "optreden" mijns inziens nodig maken. A) Als er onvriendelijk wordt gedaan tegen nieuwe chatters. En dan gaat het vooral om kinderen. Sommige ervaren chatters vergeten soms wel eens dat (jonge) kinderen vaak heel anders - rechtstreekser, spontaner, soms ook wat onbeholpen - formuleren en reageren dan (te) fel. Een beetje meer begrip zou fijn zijn. B) Als de gezelligheid in de chat iets té gezellig wordt. Ervaren chatters vergeten ook wel eens wat het doel van de chats is. Er is bij elke vogelsoort inmiddels een vast groepje chatters dat elkaar al jaren kent. Daardoor wordt het soms erg informeel. Maar dat groepje - hoeveel zijn het er bij de slechtvalk, 20, 30? - denkt er dan niet aan dat er nog ontelbare "stille" kijkers zijn die zich daardoor laten afschrikken en het gevoel hebben dat ze er niet tussen kunnen komen. Af en toe een blik op het aantal kijkers van het moment zou misschien geen kwaad kunnen. C) Het grootste pijnpunt: de links en verwijzingen. Dat heeft een voorgeschiedenis. Er zijn een paar sites die, aanvankelijk zonder toestemming (dus illegaal), beelden en clipjes van Beleef de Lente doorgeven. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt, maar die worden regelmatig erg opgerekt. VWG en VBN steken enorm veel tijd en geld in Beleef de Lente, en dan is het heel zuur als anderen daarvan gratis meeprofiteren. Dat die sites bestaan is één ding, maar ernaar verwijzen in de chat is extra wrang voor onze gastheren, en daarom absoluut ongewenst. En ja, vooral daarin zijn we inmiddels behoorlijk streng geworden.

6.       Wil je nog wat kwijt aan de (stille) kijkers?

Aarzel niet om ook mee te chatten! De drempel lijkt soms misschien hoog, maar echt, je wordt vriendelijk verwelkomd en als je vragen hebt worden die door de ervaren kijkers ook met plezier beantwoord! (Als het erg druk is in de chat, wordt er misschien wel eens overheen gelezen, maar dan kun je altijd je vraag nog eens herhalen)

 

Nawoord:

Twee stille kijkers hebben gerageerd. Ze broeden (zo toepasselijk) op hun tekst. Het laatste interview podium is voor hen. Plaatsing is afhankelijk van de ontwikkelingen hoog op de Mortel. To be continued......


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs