Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ingezonden brief

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 8 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 273x

Het gebeurt niet vaak dat we een ingezonden brief ontvangen. Eigenlijk alleen als er sprake is van calamiteiten zoals de dood van drie van de vier jongen in 2008. Kastenbouwer Hugo moest echter even zijn gram kwijt over het gebrek aan medewerking van het viertal afgelopen zaterdag.

Parels & Paarden

Wel een vreemde titel voor een stukje over steenuilen, maar daar kom ik later op terug.
Met al het gedoe van afgelopen zaterdag op de ringdag van de steenuilen, die voor wat betreft de BDL kast en de uiltjes ander verliep dan gepland, wil ik daar toch nog wat even over kwijt.

Uitgekiend ontwerp

Als kastenbouwer probeer je je zoveel mogelijk in te leven in het wel en wee en het gedrag van de steenuiltjes en jonkies. Er moet voldoende ruimte zijn voor het hele gezin, de binnenruimte moet hoog genoeg zijn om de vleugels te oefenen en er moet voldoende prooi in de hoeken opgestapeld kunnen worden. De toegang moet steenmarterproof uitgevoerd zijn en er moet een inspectieluikje aanwezig zijn voor het uithalen van de jonkies om ze te kunnen ringen. En dan de camera’s en verlichting ook op de goede plaats voor het beste beeld.
Het kastontwerp wordt uitgebreid beoordeeld door de techneuten en steenuilenkenners. Na goedkeuring wordt de kast gebouwd, in de boom geplaatst en worden de camera’s aangesloten voor de BdL-steenuilen watchers.
Kortom veel werk en als alles naar behoren werkt is dat een goed begin van het seizoen.

Niet begrepen

Maar dan komen de uiltjes en jonkies. Eerst lijkt alles keurig te verlopen, maar dan worden de vier dotjes groot en gaan ze keten.
Het is niet zo dat de tent wordt afgebroken maar de functionaliteit van de woonruimte en sluis wordt niet echt begrepen. Op het moment dat er een ladder tegen de boom wordt geplaatst rennen de vier jonkies de martersluis in, onbereikbaar voor die snor met die enge ringtang.

Kijk, en dat begrijp ik niet, heb je en zeer ruime woning met alles erop en eraan, ga je met z’n vieren in de krappe gang zitten. Opgepropt boven en onder elkaar, afwachten tot alles weer veilig is. Het heeft lang geduurd voordat de jonkies weer de woonkamer in durfden.
Zo’n mooie ruime kast voor uiltjes is dus eigenlijk wat parels zijn voor zwijnen: weggegooide tijd, geld en moeite.

Er staat een ... in de gang.

Ik ben al met een nieuw ontwerp bezig, want als het zo moet is een simpel mezenkastje met een groter invlieggat meer dan voldoende, scheelt een hoop werk en kosten. En wat betreft dat paard, de carnavalskraker “er staat een paard op de gang, ja ja een paard in de gang, oh oh een paard in de gang bij buurvrouw Jansen” van André van Duin wordt ook veranderd, lees voor paard, uil……….
Zo, dat moest ik even kwijt.

Groeten buurman Hugo

Op de foto's is goed te zien hoe klein de sluis eigenlijk is in verhouding van de rest van de kast.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs