Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

In spanning afwachten...

Pieter van den Assem | zaterdag 29 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 481x

Door weer en wind zijn vrouw en man niet van het nest af te krijg. Dit doorzettingsvermogen zal dan ook elk moment rijk beloond worden. Het zal niet lang meer duren voordat het eerste kuiken uit het ei kruipt. Het kan zelfs al morgen gaan gebeuren
De aanwezige eitand bij een pasgeboren kuiken. Foto : Lindsay Wildlife Experience

Het doorbreken van een ei

Iedereen die wel eens een kippenei heeft vastgehouden weet hoe stevig een ei kan zijn, en dat in combinatie met een fragiel pasgeboren kuiken, doet men afvragen; Hoe kan zo’n klein kuikentje door die eierschaal heen komen? De natuur is bijna op alles voorbereid, en al helemaal op het uitkomen van de eieren. Kuikens ontwikkelen namelijk al in het ei een zogenaamd ‘eitandje’. Dit is een verhard aangroeisel aan de snavel, die als pikhouweel fungeert, het kuiken krast aan de binnenkant een zwakke plek in de eierschaal en zodra het kuiken doorheeft dat het zwak genoeg is drukt ie de eitand door de schaal heen. Het is altijd een prachtig gezicht om de eerste doorbraak mee te maken in het ei.

Dit zogenaamde eitand verdwijnt ook weer vrij snel na het uitkomen, na een week of twee is dit puntje niet eens meer te zien op de snavel.

Meer snavels meer vis

Vaak merkt de broedende vogel al snel dat er iets gaat gebeuren en kijkt dan aandachtig naar dit spektakel. Net als bij andere roofvogels komen de kuikens uit het ei gekropen met een interval van één á twee dagen. Zodra dit gebeurt weet man visarend gelijk dat hij moet handelen, dit zal die dan ook doen in de vorm van het brengen van meer vis. Vrouw visarend zal dan zorgvuldig de vis in stukjes afscheuren en het voeden aan de kuikens.

Met eindelijk de stormen en slechte weersomstandigheden achter de rug, kunnen we mooie beelden te zien krijgen. Waarbij het zonnetje lekker op het nest schijnt en we alles in iets meer 'kleur' krijgen te zien. Voor man en vrouw staat een drukke periode voor de boeg, hopelijk kunnen ze het aan! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs