Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

In het oehoe-paradijs

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 27 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 127x

Vorige week woensdag was ik op voor het eerst op de plek waar het in 1997 allemaal begon voor de oehoe in Nederland: de Sint-Pietersberg bij Maastricht, in de zogeheten ENCI-groeve. Als ik een oehoe was en verplicht was om in Nederland te blijven, zou ik het wel weten: wat een prachtplek!

Op haar nest hoog in de steile mergelwand (ziet u haar?), kijkt vrouw oehoe uit over de drukte beneden haar. Hoewel het hier op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer best druk is, deert haar dat in het geheel niet merkt Marjon Savelsberg op. Marjon doet al enkele jaren onderzoek naar de groeveoehoes, dus zij kan het weten. De Sint-Pietersberg en wat in de volksmond de oehoevallei is gaan heten, vormt het perfecte leefgebied voor oehoes. Zij moeten zich daar welhaast als God in Frankrijk wanen, of ten minste in het aardse paradijs.

Gepocheerde eieren

Ik heb met Marjon afgesproken bij Châlet d'n Observant aan de rand van de groeve, en na de koffie wandelen we over het pad dat rondom de groeve loopt. Overal staan sleedoorns in bloei, vliegen vlinders en hommels rond en kleuren speenkruid en bosanemoon de bosranden geelwit. Aan de westkant kijken we uit over de vallei van de Jeker en aangrenzend België. Iets verderop doemt kasteel - Château noemen ze het - Neercanne op. Er is tegenwoordig een restaurant. Je kan er gepocheerd Jekerdal ei eten. Nu ben ik culinair niet zo onderlegd, dus ik moest even opzoeken wat gepocheerd betekent. Wikpedia bood zoals zo vaak uitkomst*.

Uit de hand gelopen

Ik ga er maar van uit dat het het om kippeneieren gaat en niet om eieren van oehoes. Behalve in de groeve zitten er inmiddels ook de nodige rondom, tot in België toe. Met enige regelmaat komen die allemaal af en toe even buurten in de groeve weet Marjon, die er haar hobby van heeft gemaakt individuele oehoes aan het geluid te herkennen. Een enigszins uit de hand gelopen hobby dat wel, gezien het grote aantal uren dat ze erin steekt.

Max. 10!

De vondst van het eerste Nederlandse oehoenest sinds de soort ergens in de late Middeleeuwen uit Nederland verdween, was een regelrechtig sensatie. Niemand die toen kon bevroeden dat er 25 jaar later al ruim 80 oehoes in Nederland zouden broeden. Vijf of tien, dat zou kunnen. Maximaal! Ongetwijfeld gaan we de komende jaren de 100 passeren. 

Heimweh

De eerste oehoe kwam waarschijhlijk uit aangrenzend Duitsland, uit het Eifelgebergte. Daar zijn in de jaren 1965-1988 honderden oehoes uitgezet in het kader van de 'Aktion zur Wiedereinbürgering des Uhus’. Dat was een ultieme poging de soort voor Duitsland te behouden**. En met succes. De populatie nam zo toe, dat ze noodgewongen de grens over moesten en als eerste op de Sint-Pietersberg stuitten. De plek deed hen waarschijnlijk denken aan hun geboortegrond, ideaal dus voor oehoes met Heimweh.

 

* Pocheren is het gaar maken van voedsel in weinig vocht, en net iets onder het kookpunt. Het meest bekend is het pocheren van eieren, die men uit de opengebroken schaal direct in bijna kokend water laat vallen (bron: Wikipedia).

** Hoe het zover kon komen, leest u in het nieuwe boek dat ik aan het schrijven ben en dat komend najaar uitkomt.

Uitzicht over de Jekervallei met rechts Ch√Ęteau Neercanne

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs