Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

In de wacht ...

Lilian Roosenboom | donderdag 13 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 125x

Als kijker staan we in de wacht, maar hopelijk geldt dit ook voor het eerste eitje op komst. Nestbouw is zeker geen ‘eitje’. En vrouw Merel heeft dan ook rust nodig om op krachten te komen. Meestal een paar dagen. Het geeft ons de tijd om merelman eens onder de loep te nemen.
foto's: Roel Bruinsma

Veren maken de man

Bij de merels ziet man er heel anders uit dan vrouw. De doorsnee merelman heeft donkere poten en een volledig matzwart verenkleed. Hij wordt niet voor niets in sommige landen blackbird genoemd.

Maar het is eerder al eens gezegd: de doorsnee bestaat niet. Bij zacht strijklicht blijkt het zwarte confectiepak verre van saai. Dan zie je goed de schoonheid en lijken de veren subtiel geschubd over elkaar te liggen.

Zijn snavel en oogringen zijn geeloranje en vormen zo een sterk licht-donker contrast met het zwart van de veren. Hoe beter zijn conditie door goede voeding hoe duidelijker oranje!

Onweerstaanbaar

Voor de vrouwtjes in broedtijd is merelman vast een onweerstaanbare verschijning. Maar naast een goed uiterlijk, zijn er nog meer eigenschappen waarin hij moet uitblinken.

Man moet het territorium en de nestplaats kunnen verdedigen tegen andere gegadigden en daarin ook nog voldoende voedsel kunnen vinden voor vrouw en zijn kuikens. Kortom, een hele krachttoer!

Blackbird singing

Dat verdedigen van het territorium is een verhaal apart. Zware gevechten met andere merelmannen worden zoveel mogelijk vermeden. De zang speelt daarbij een belangrijke rol. Maar daarover in een van de volgende blogs meer.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs