Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Caroline Walta

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

In de nesten

Caroline Walta, STORK | zaterdag 11 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

Een ooievaarsnest is nooit 'af'. Het hele seizoen zal het paar bezig blijven met onderhoudswerkzaamheden en het aanbrengen van nieuw nestmateriaal. Met lege handen aankomen en dan een beetje gaan staan niksen, dat is er niet bij.

Je ziet in onze clips hoe gebruikelijk het is, dat de partner 'een nuttige boodschap' meeneemt als hij of zij naar het nest terugkeert: een pluk stro of hooi, een snavel blad, een stevige tak. En als je niets bij je hebt bij terugkeer, dan zorg je dat je gelijk aan de slag gaat met het voorhanden materiaal op het nest.

Het nest lijkt een opeenstapeling van takken, die lukraak zijn neergelegd. Maar dat is niet zo: het materiaal is zorgvuldig in elkaar gevlochten. De buitenrand is van stevige takken, de nestkom bestaat uit zachtere stoffen, zoals hooi en gras.

Een ooievaarspaar gebruikt jaarlijks hetzelfde nest en door de aanvoer van nieuw nestmateriaal wordt het in de loop van de jaren steeds hoger. Je kunt vaak aanhouden dat een hoog opgebouwd ooievaarsnest ouder is dan een laag nest.

Toch gaat het soms mis in de bouw. Zo is te zien in deze video van een webcam van de Spaanse vogelbescherming bij een ooievaarsnest in Madrid. De broedende vogel wordt met nestrand en al omver geblazen, maar komt dapper terug om verder te broeden.

Wat een strijder!

Collage: Caroline Walta

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs