Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

In de natuur wordt niets verspild

Wim van Nee, STORK | zaterdag 7 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 300x

“Nog twee over, maar dat geeft juist heel goede kansen voor allebei. En twee is bovengemiddeld“. Zo begon ik op 15 mei 2021 mijn weblog. En gisteren, vrijdag 6 mei 2022, was de situatie hetzelfde als toen.

4 - 2 = 2

Vroeger dan vorig jaar is het aantal jongen al gedaald tot 2. Door het droge weer is de regenworm, een belangrijke voedselbron, moeilijker te bemachtigen. Dit kan een rol spelen.
Voor de ouders is een dood jong geen kuiken meer, maar voedsel. Dat ziet er voor ons mensen wreed uit, maar het is wel hoe de natuur met energie omgaat. En die wordt niet verspild.

Bouwstoffen

Voor de groei van het lichaam van een jonge ooievaar zijn bouwstoffen nodig. Het skelet wordt opgebouwd, de spiermassa groeit en de veren ontwikkelen. Aan alleen wormen heeft de jonge ooievaar te weinig. Er is een grotere verscheidenheid aan bouwstoffen nodig en die moet komen uit een gevarieerd aanbod aan dierlijk voedsel.
Eénmaal volgroeid zijn bouwstoffen alleen nog nodig voor het onderhoud van het ooievaarslijf. De cellen in het lichaam vervangen zichzelf continu en ieder jaar wordt het hele verenpak vervangen.

Brandstoffen

Voor het dagelijks leven heeft de ooievaar vooral brandstoffen nodig. Hiermee laat hij zijn inwendige kacheltje branden en hij haalt er energie uit om te bewegen. Het voedsel waar de brandstoffen in zitten, mag iets minder gevarieerd zijn.

Bij jonge ooievaars ligt het accent dus op de opbouw van het lichaam, bij volwassen ooievaars op het onderhoud ervan. Daarom hebben jonge ooievaars vooral behoefte aan bouwstoffen. Het gevolg is dat jonge ooievaars kritischer zijn, als het aankomt op de samenstelling van het menu.
Bij mensen is het niet anders. Het belang van goede voeding tijdens de jeugd is groot. Het bouwt een lichaam op voor de rest van het leven.

50 keer

Dierlijk voedsel is eiwitrijk en het mooie is, dat die eiwitten zowel bouwstof als brandstof kunnen zijn. Met het voedsel zoeken en het voeden van de hongerige jongen hebben de oudervogels het heel druk. En er moet heel veel voedsel beschikbaar zijn. Hoe krijgen ze het anders voor elkaar om de jongen in 10 weken tijd 50 keer zo zwaar te laten worden?

Pas deze berekening maar eens toe op een mensenbaby van 3 kilogram...

 

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs