Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

In de groep of daarbuiten?

Titia Bijwaard | dinsdag 14 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 197x

Pa en Ma ooievaar wonen op het platteland. Met buren op ruime afstand. Ze zijn allebei geboren in een ooievaars-kolonie, maar zijn nu liever op zichzelf. Hoe zit dat?
Voormalig boomnest in de buurt (boom in afgelopen decemberstorm omgewaaid)

Uitwaaieren

Rondom het voormalige ooievaarsstation in Spanga zie je dat de ooievaarsnesten eerst als een soort van buitenwijken ontstonden. Veel op schoorstenen en paalnesten in de buurt, waar de ooievaars elkaars gezelschap ook opzochten. Toen er meer vrijstaande nestpalen bij particulieren in de ruime omgeving kwamen, waren die bij de ooievaars graag gewild. Misschien niet als bewuste keuze, maar een mooie oplossing voor een huisvestingsprobleem.

Pas de laatste jaren zie je bij ons steeds meer door ooievaars zelf gebouwde boomnesten verschijnen. En het lijkt erop dat ze dan toch graag elkaars gezelschap weer opzoeken. In een soort mini-kolonie. Wat wij hier als mensen een buurtschap noemen.

 

Even groeten

In en rondom de Rottige Meente zeggen mensen elkaar nog gedag. En onze ooievaars doen dat ook. Als er andere ooievaars overvliegen en er wordt alleen kort geklepperd, dan zijn het buren of andere bekenden. Wordt er bij gesist of een dreighouding aangenomen (laag door de poten en vleugels breed), dan is het waarschijnlijk een onwelkome gast. Eentje die je in de gaten moet houden. Of waar wij mensen misschien zelfs in de buurt-app even melding van zouden maken.

Pa kan zijn nest prima zelf beschermen en houdt mogelijke concurrentie graag buiten de deur (en de tuin). Hij heeft nog geen behoefte aan naaste buren. Maar als hij weet dat een andere ooievaar al een eigen nest heeft, dan is het prima als die buurman een hapje komt mee-eten in de weilanden om ons heen. Want beter een goede buur dan een verre vriend!

Boomnest op eiland Driewegsluis in Nijetrijne

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs