Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

In de groei

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 16 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 979x

De ontwikkeling van de kerkuilkuikens gaan snel. K1 is vandaag 19 dagen oud en groeit als kool. Echter, de prooiaanvoer zat afgelopen nacht in een dip. Er zijn drie prooien geteld. We duimen vannacht voor meer prooien.
Johan de Jong

ONTWIKKELING

Het tweede donskleed van de kuikens is halverwege de derde week volledig. Het bedekt vrijwel het gehele lichaam, behalve de buikzijde waar nog een kale plek aanwezig is. De kuikens werken kleine prooidieren in zijn geheel naar binnen. De ogen zijn op de twintigste dag volledig geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt een hartvormig figuur van dons. Ze gebruiken hun loopbeen niet meer om zich in het nest te verplaatsen. Het blazen van de kuikens neemt sterk toe en is de gehele nacht te horen.

In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier volledig en wordt begrensd door bruine veertjes in plaats van donsveertjes. De schacht van de slagpennen ontwikkelt zich tot een lengte van 30mm. De veren van de handpennen komen uit de schacht (bloedspoel) en zijn op de leeftijd van 28 dagen zichtbaar als kleine pluimpjes. De staartveren beginnen zicht te ontplooien en de klauwen worden langer en scherper.

SPANNEND

Het blijft spannend of man- en vrouwkerkuil er de komende tijd in slagen om voldoende voedsel te blijven aanvoeren om de jonge kerkuilen groot te krijgen. We volgen het nauwgezet, mede door de inzet van clubhuizers die nauw gezet de prooi aanvoer bijhouden. De komende tijd lijkt het weer wat droger te worden dus vingers crost voor onze kerkuil kuikens. Maar duidelijk is wel dat de prooiaanvoer omhoog moet gaan om ze alle vijf groot te gaan krijgen.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs