Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

In de aanval

Wim van Nee, STORK | zaterdag 13 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 775x

De afgelopen week was het weer een paar keer goed raak. Vreemde ooievaars bestookten het nest en zetten af en toe zelfs serieus de aanval in. Maar dat laten ‘onze’ broedvogels niet zomaar toe. Met hand en tand wordt het nest verdedigd.

Groepje

Meerdere ooievaars waren betrokken. Vaak bestaat zo’n groepje uit jongere ooievaars van twee, drie misschien vier jaar oud. Voor het eerst terug van de trek, of eigenlijk terug van een paar jaar puberen in Spanje of West-Afrika. Terug in het broedgebied hebben ze geen nest om op terug te vallen, ze hebben immers nog niet eerder gebroed. Daarbij komt nog dat ze wat verlaat zijn, misschien onderweg wat vertraging opgelopen door onervarenheid. En dan is zo'n  bestaand en bezet nest aantrekkelijk genoeg voor de jongeren om even een kijkje te nemen.


Solitair

Als ooievaars in een groep opereren, dan valt het gevaar voor het broedpaar nog wel een beetje mee. Binnen de groep is de concurrentie groot.  Voor solitaire en volhardende soortgenoten, moeten ze meer oppassen. Die kunnen er echt op uit zijn het nest te kraken. De gevolgen kunnen groot zijn. Ze kunnen elkaar tot bloedens toe verwonden en soms sneuvelt er zelfs één.

Pa en ma zijn dit soort dingen wel gewend. Die bijten wat van zich af, zo van: 'Vlieg op, ga ergens anders klieren'  en gaan weer over tot de orde van de dag. 

Er volgen in de komende weken ongetwijfeld nog meer aanvallen, maar pa en ma gaan het weer volhouden.

Vast en zeker…


Wim van Nee

STORK

Bij de poot genomen en tot bloedens toe verwond

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs