Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo. Vanmiddag 17.15 genomen, met nog 5 eieren, let ook eens op verschil in grootte ouders en vergelijk ook kop en snavel van Pa en Ma eens.

Door Leo Daanen
Stork

In blijde verwachting !!

Leo Daanen, STORK | dinsdag 25 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1039x

Eigenlijk zijn we allemaal aan een nieuwe fase toe, jongen in het nest i.p.v. eieren. Dus eigenlijk zijn we allen in blijde verwachting tot er jongen komen.
Foto Leo. beschuit met muisjes voor de ooievaars liggen alvast klaar. Hieperdepiep . . . .

Nog 5 eieren.

Het eerste ei is gelegd op 22 maart om 23.10 uur en het tweede 24 maart, 3de 26 maart, 4de 28 maart en op 30 maart om 21.50 uur het laatste 5de ei. Een ooievaar laat de eieren (bijna) nooit onbeheerd achter. Ze blijven dus eigenlijk altijd een van beiden bij de gelegde eieren op het nest. Het broeden duurt meestal 31 – 33 dagen.

Broeden.

Als het eerste ei gelegd is gaan ze hier wel af en toe op liggen, om het te beschermen en enigszins warm te houden. Dit is echter nog geen broeden, het broeden begint pas vaak na het tweede gelegde ei. Nu begon het echte broeden pas net voor het derde ei, dus ongeveer één dag na het tweede gelegde ei. Eigenlijk is het echte broeden op 25 maart begonnen. Dus 25 maart was eerste dag dat de eieren bebroed waren.

Beschuit met muisjes (deze zijn voor de ooievaars ;-)) 

Als ik dan goed geteld heb en het broeden is op 25 maart begonnen, dan kom ik na 32 dagen op 26 april uit. Dat zou betekenen dat we het eerste jong op woensdag 26 april (zouden) kunnen verwachten en beschuit met muisjes kunnen smeren ;-)  Maar broeden kan door onderbrekingen of juist heel vast broeden, zomaar een of twee dagen langer of korter duren. Dus is het altijd moeilijk, om een precieze dag te plannen dat de eieren uitkomen.

We wachten (in blijde verwachting) af hoe het gaat verlopen, Geniet zo meteen van de leuke beelden van die schattige kleine pluizige wiebelende kuikentjes.

Veel kijkplezier.

Groetjes, Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs