Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ik vlieg!

Annelies Marijnis | donderdag 11 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 921x

Uitgevlogen. 7 juli was het zover en maakte ie zijn eerste vlucht. Hij was weer snel terug en het duurde even voordat ie weer op de wieken ging. En nu vliegt ie regelmatig het nest in en uit. Ik zeg hij maar we weten natuurlijk niet of het een man of een vrouw is geworden.

Heel leuk om te zien hoe pa en ma toch weer gezellig elke nacht met Kuuk overnachten, dat kan rustig nog 2 a 3 weken aanhouden na het uitvliegen. Toen ik gisteravond keek om 5 voor 11 zaten ze wel met hun oogjes open. Dus ze slapen niet de hele tijd en zijn erg waakzaam.

Zoals Adrie al zei in haar vorige blog, het wordt tijd dat de Huiszwaluw van de Rode Lijst af gaat. Het aantal broedvogels wordt nu geschat op 70.000 tot 100.00 paar. Dat was 40 jaar geleden wel anders. Toen werd de populatie geschat op 250.000 tot 500.000 vogels. De achteruitgang is voornamelijk te wijten aan het gebruik van insecticiden, zoals glyfosaat. Ook in de overwinteringsgebieden in Afrika wordt nog veel gif gebruikt. In eieren en dode boerenzwaluwen zijn recent in Nederland zelfs nog resten van DDT gevonden en nog 13 andere gifstoffen. Het is wel duidelijk dat de Huiszwaluwen dit ook naar binnen kunnen krijgen met de insecten die ze daar eten.

Gelukkig gaat het goed met deze Huiszwaluw kolonie. Het lijkt alsnof er een nieuw wit veertje in het nest ligt. Betekent dit dat er opnieuw gebroed gaat worden? Ik hoop het.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs