Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
naar buiten gluren...

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Ik blijf nog even binnen...

Bart Franken | dinsdag 6 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 720x

Dat zullen we de afgelopen dagen allemaal wel eens gedacht hebben, toen de weersomstandigheden veranderden van zomerse taferelen naar winterse kou. Maar wat denken de kuikens?
kuukeen doet een strekoefening van de poten, de ring duidelijk zichtbaar.

Ja... nee... Natuurlijk ga ik jullie niet vertellen wat de kuikens werkelijk denken, want helaas spreek ik geen bosuil's. Maar, ik heb een vermoeden dat we in ieder geval nog een paar dagen kunnen genieten van onze kuikens. 

Het einde is in zicht

Even voor de verliefde Bosuilenfans die elke dag dromerig achter het beeldscherm hangen: Bereid je er vast op voor. Het duurt niet zo heel lang meer voordat de kuikens de wijde wereld in zullen springen. Ik begreep dat sommigen al zijn begonnen met afscheid nemen, zodat ze daar voldoende tijd voor hebben. 

Hoe lang we nog kunnen genieten, dat is afwachten. De kuikens zijn inmiddels op een formaat gekomen dat we rustig aan kunnen gaan verwachten dat ze het nest een keer zullen gaan verlaten. En we zien regelmatig rek- en strekoefeningen. Maar als ik een van die kuikens was en vandaag naar buiten had gekeken, dan wist ik het wel. Lekker nog even binnen blijven!

Stiekem gluren ze al wel af en toe naar buiten, wat leuke beelden oplevert (en volgens Jonathan kijken de kuuks dan heel 'evil' en 'creepy', maar hij is de enige die dat denkt). De kuikens raken steeds nieuwsgieriger naar de buitenwereld, want nu ze die kunnen zien wekt dat hun interesse. Er gebeurt zo veel, daar wil je wel eens wat meer van weten. En dan ga je...

Gathangen!!

Persoonlijk kan ik niet wachten tot de Kuuks voor het eerst in de opening van de kast springen. Het kan zijn dat dit zo onhandig gebeurt, dat een kuiken uit de kast valt... Als dat zo is, geen paniek! De kuikens kunnen dit prima hebben en al fladderend komen ze op de grond terecht. Ze klimmen dan vanzelf weer veilig de boom in. Maar gaat het gathangen goed, dan kunnen ze heerlijk van het uitzicht genieten maar daarna wel veilig terug het nest in kruipen, warm en droog. Soms gaan ze hun vleugels al eens strekken op de tak die voor de kast hangt. Wie weet gaan we dat ook nog zien!

Spannend

Kortom: Het begint spannend te worden. Als je naar de wc moet, ga dan snel, want voordat je terug bent kan een van de kuuks gevlogen zijn! Laten we hopen dat ze nog heel eventjes een paar daagjes blijven zitten, zodat we er nog even van kunnen genieten. Maar binnenkort, zetten ze toch echt hun eerste stapjes buiten.

Geniet van de beelden!

Bart

Naar buiten gluren en de vleugels strekken.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs