naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
Beleef de Lente

IJs(vogel)

Saskia Wijte | maandag 26 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 434x

Vanmiddag had ik een onverwachte date met de ijsvogel hier in de buurt. Onverwacht, omdat ik niet zeker wist of ie op zou komen dagen met deze kou..
Zoekplaatje: Mijn date van vanmiddag.

Men spreekt de laatste dagen veel over de zogenaamde Siberische beer, en bij liefhebbers van schaatsen op natuurijs kriebelt het al even. Het is inmiddels een tijdje redelijk koud in Nederland en ook deze week duiken de temperaturen weer onder nul. Om Gerrit Hiemstra te citeren: "Het wordt de komende dagen koud, maar niet extreem koud zoals een groot aantal artikelen ons wil laten geloven. Een warme #trui lost het probleem wel op." Voor ons wel ja, voor mensen is de kou met de juiste kleding goed te doen. Voor vogels zijn deze koude toestanden heel wat lastiger. Een warme trui aantrekken zit er voor onze ijsvogel niet in. Bijvoeren heeft ook niet zo heel veel zin, want vetbolletjes of pinda's staan niet op het menu. De ijsvogel eet vooral vis.

Tegenstrijdige naam


De naam doet anders vermoeden, want alhoewel de ijsvogel ijsvogel heet, houdt de ijsvogel niet van ijs. Hoe ie dan wel aan die naam komt? Daarover later meer.

Een strenge winter kent vaak veel slachtoffers onder de ijsvogels. Waar wij ons kunnen kleden op de kou heeft de ijsvogel die mogelijkheid niet. Zorgen voor veel voedsel dan maar. En laat dat nou net een grote uitdaging zijn nu.. Probeer maar eens in het water te duiken als de sloot in je territorium bedekt is met enkele millimeters of centimeters ijs. In de koude perioden trekken veel ijsvogels daarom naar de wat meer stedelijke gebieden. Het is hier over het algemeen iets warmer en de watergangen vriezen er minder snel dicht waardoor er meer kans is op het vangen van een paar visjes. Een goede periode om ijsvogels waar te nemen dus! Geef ijsvogels echter wel de ruimte, blijf op afstand en probeer ze zo min mogelijk te verstoren. Ze hebben het al zwaar genoeg met voedsel verzamelen en overleven. 

Dagboek van een (ijs)vogelaar


Terug naar mijn date van vanmiddag. Zo'n anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd. Naast de standaard regelzaken die komen kijken bij het net verhuisd zijn (nieuwe huisarts zoeken, waar zit de supermarkt/brievenbus/drogist?, hoe laat gaan de bussen hier? etcetera) probeerde ik snel te ontdekken of er ijsvogels in de buurt waren, en zo ja, waar dan. Dit lukte gelukkig vrij snel en inmiddels ken ik een aantal territoria hier in de buurt. 

Het dichtstbijzijnde territorium ligt op mijn toeristische wandelroute naar de supermarkt. Een prachtige watergang, maar wel gelegen tussen winkels en huizen, en langs een druk fietspad waar wandelaars, fietsende scholieren, scooters en honden elkaar in rap tempo afwisselen. Zo nu en dan heb ik daar een date met de lokale ijsvogel. Alhoewel ik het geslacht nog niet heb kunnen vaststellen heb ik in het kader van leesbaarheid over hem/hij. Onze dates gaan op zijn voorwaarden: Ik neem het initiatief, en hij beslist of ie aanwezig is, en zo ja waar.

Vanmiddag besloot ik het initiatief weer te nemen. Ik begon op de plek waar onze laatste date zich afspeelde. Ik vreesde er al voor: op die plek was de sloot dichtgevroren. Ik besloot verder te kijken, op een van zijn andere favoriete plekken. Daar bleek de verzamelplaats te zijn van een grote groep eenden, meeuwen en meerkoeten en die het water vakkundig open hielden. Niet veel later besloot hij zich daar te laten zien. Van een afstandje hield ik hem een tijdje in de gaten, maar door de drukte op het fietspad vloog hij veel heen en weer. Ik besloot maar snel om hem met rust te laten. Gelukkig is er fotobewijs. Wel vaag, want de foto is van een afstandje met telefoon genomen. 

Omdat "mijn" ijsvogel vanmiddag op kwam dagen tijdens onze date weet ik dat ie nog leeft. Ik hoop dat deze dame/heer, en de rest van de ijsvogelpopulatie, ondanks alle uitdagingen deze koude week goed doorkomt. 

Nog even volhouden allemaal!*

*Te lezen als: 1) alle ijsvogels (want de kou gaat weer over) of 2) alle mensen (want de buitencamera doet het hopelijk snel weer).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht