Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest

Bart Franken | dinsdag 22 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 506x

De natuur... Geen touw aan vast te knopen. Of toch wel? Ons geduld wordt flink op de proef gesteld dit jaar. Eens kijken of we er toch nog kaas van kunnen maken...
tegeltjeswijsheid.

Tja, je moet een gegeven paard nooit in de bek kijken. Als team Bosuil bekijken we de beelden de afgelopen weken met gemengde gevoelens. Met gepaste interesse, lichte verveling, minimale ongerustheid en maximaal vertrouwen beginnen wij ons af te vragen of dit koppel wel snapt wat de zin van het leven eigenlijk is: Voortplanten! Dus hop... Vooruit met de geit! Of uhh, uil natuurlijk!

Na regen komt zonneschijn

In de eerste plaats is het (zeker in deze tijd) mooi om te zien dat, hoewel de natuur hard kan zijn, ze ook veerkrachtig is. De hoge bomen vingen in de stormen van afgelopen tijd veel wind en het 'vaste' mannetje in het territorium liet als gevolg daarvan het leven. De een zijn dood, is de ander zijn brood. Een nieuw mannetje krijgt nu een kans.

Nu zien we wat normaal gesproken voor de camera's verborgen blijft. Het complete ritueel van zoeken naar een nieuwe partner door een uil wiens partner verloren is gegaan. V heeft het echter niet getroffen, want M toont zich niet direct een waardige partner. V zal wel denken.. Als de berg niet naar Mohammed komt... We zien dat V hard haar best doet om deze vent te overtuigen van haar woeste gevoelens.

Wie A zegt...

De nieuwe M op onze camera's heeft het territorium vermoedelijk inmiddels wel geclaimd. Op een enkele, moeilijk herleidbare roep na hebben we de afgelopen tijd niet de indruk gehad dat er door mannetjes nog wordt gevochten om het territorium.

Hoewel gezelligheid eigenlijk geen tijd kent, begint de tijd voor ons bosuilen broedseizoen zo langzaam aan wel een beetje te dringen. Het wordt daarom hoog tijd dat M nu ook B gaat zeggen. In principe zitten we nu nog midden in het bosuilen seizoen. De eerste kuikens van vroege bosuilen zijn inmiddels al takkelingen, er zitten bosuilen op eieren of kuikens maar er zijn ook nog bosuilenkoppels die nu pas starten met broeden. Hopelijk krijgen onze uilen het ook nog in de bol, want beter laat dan nooit. 

De aanhouder wint?

Onze V blijft het mannetje naar de kast lokken en doet nog steeds haar best. Ze bezoekt af en toe de kast en lijkt nog steeds M de 'subtiele vrouwelijke signaaltjes' te geven door te bedelen en te roepen. Afgelopen nacht hadden we zelfs een moment dat beiden echt samen bij de kast kwamen. Dit is terug te zien in het clipje Wat gebeurde er vannacht?

V wil dus wel, maar M begrijpt nog niet zo goed dat je het ijzer moet smeden als het heet is. Het wordt hoog tijd dat deze meneer gaat zorgen voor brood op de plank, want als hij V niet kan overtuigen van zijn vermogen om voor voedsel te zorgen, komt van uitstel waarschijnlijk nog wel afstel.

 

Vooralsnog hebben we nog geduld. Rome is ook niet in één dag gebouwd. En zo lang er leven voor de camera is... is er hoop ;)

Voor nu weer genoeg geschreven. Ik ga een uiltje knappen ;)

Bart

 

Ps:

Nog wat bijzondere gezegden waarin uilen een rol spelen:

- Wat baten kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil;

Het heeft geen zin iemand te helpen als hij niet geholpen wil worden.

- Elk meent zijn uil een valk te zijn.

Ieder denkt dat zijn kind beter is dan het kind van een ander.

- Uilen broeden uilen;

zo ouder, zo kind.

- Kijken als een uil in doodsnood;

Met grote ogen kijken, benauwd kijken.

- De nachtegaal moet voor den uil wijken;

Degene die het hoogste woord voeren, zijn vaak de domste mensen.

- Uilen naar Athene brengen;

Nutteloos werk doen.

- Beter met de uil gezeten dan met de valk gevlogen;

Het is slimmer om veilig en verstandig te leven, dan wild en onveilig.

Wat gebeurde er in de nacht van 21 op 22 maart?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs