Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Idem

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 7 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 793x

Het is zover, met ingang van deze week lopen we op de Hoge Veluwe zeven dagen per week onze rondes. Tot heden deden we dat steeds vier dagen per week. In elke nestkast kijken we nu twee keer per week. En de afgelopen week schreef ik vaak idem op. Waarom is dit zo vraag je jezelf dat dan af...

Eerst maar even een korte uitleg. Volgens mij heb ik het al eens eerder opgeschreven. Op de Hoge Veluwe hangen 440 nestkasten en die willen we twee keer per week controleren. Daarom hebben we vier verschillende deelgebieden die we vanaf gisteren elk twee keer per dag controleren. Dus in elke kast kijken we per week twee keer, dit om de voortgang van nestbouw te blijven volgen. En, hoe gaat het dan nu met die nestbouw?

Mij viel het op dat ik de afgelopen dagen wel heel vaak het woord 'idem' aan het opschrijven was. Hieronder een voorbeeld. Nestkast 33 is nu vier keer gecontroleerd: de eerste twee keren was de kast nog leeg en op 1 april noteerde ik vM (veel materiaal), en een week later noteerde ik 'idem'. Dus weer vM. In een week tijd was er dus niets veranderd. En dat was dus niet alleen bij deze kast, maar dat was bij heel veel meer kasten. Na een tijdje zo kasten nagekeken te hebben werd het mij duidelijk; de nestbouw heeft stil gelegen.

Waarom zou dit nu zo zijn vraag je jezelf dan de hele tijd af? Wat zorgt er nu voor dat al die meesjes bij zichzelf denken 'nu maar even niet, we wachten met het verder bouwen aan ons nest'. Want blijkbaar heeft een groot deel van de mezen deze gedachten gehad. Hoewel het de afgelopen week heel erg zonnig was waren de nachten echt koud. Veel nachten ging de temperatuur in de min en vroor het. Blijkbaar zorgde dit ervoor dat het bouwen van de nestjes stil kwam te liggen.

Sinds gisteren is het goed warm geworden en 's nachts gaat het ook niet meer koud worden. En dat gaat ervoor zorgen dat de mezen deze week driftig verder gaan met het bouwen van hun nestjes. 

Kast 33 en vier controles

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs