Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

I Believe I Can Fly

Lilian Roosenboom | vrijdag 12 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Na ons als kijker urenlang in spanning te hebben gehouden, is het eerste mereltje gisteravond toch nog voor het donker uitvlogen. Een vertrek uit de boekjes, keurig vanaf de startbaan - de hoorn -. Onder toeziend oog van 502 kijkers, vliegfladderend de toekomst tegemoet.
Foto: Adri de Groot, Vogeldagboek.nl

En nu?

Uiteindelijk gingen ze alle drie, maar wat hielden ze het spannend. Echte kliffhangertjes zijn het, die mereltjes. Nu na het verlaten van het nest breekt een gevaarlijke tijd voor ze aan. Ze zijn dan nog lang niet zelfstandig. Hun vleugelveren zijn nog niet helemaal volgroeid en hun staart is niet meer dan een kort stompje. Meer dan wat fladderen lukt niet. Daarom verstoppen zich, laag bij de grond onder of in de struiken.

Nazorg en zeven sloten

De eerste week na het uitvliegen worden ze gevoerd door man- én vrouwmerel. Vanuit hun schuilplekken laten de kleintjes nu luid en duidelijk weten waar het eten naartoe moet, met hun bedelroep tsjiet-uuk tsjiet-uuk.

Maar gevaar is er overal. Iedereen, ook sperwers, uilen, katten horen die bedelroep. En een jong en ondernemend mereltje neemt al gauw te veel risico. Gelukkig houden de ouders een oogje in het zeil. Als de jongen nog in de buurt van het nest rondscharrelen, hoor je regelmatig hun alarmroep: let op, gevaar stil zijn!

Slimste en sterkste

Na die eerste week gaat ons merelpaar - hopelijk - op voor een tweede leg. Man neemt dan de taak op zich om het jonge grut verder te voorzien van voeding. En vrouwmerel? Zij fatsoeneert het nest en legt zich toe op een nieuwe eileg- en broedperiode. 

Per broedseizoen hebben merels meerdere legsels, broedstrategie noemen we dat. En dat is niet voor niets. De overlevingskans voor jonge mereltjes in de eerste dagen buiten het veilige nest is ongeveer 2 op 3. Ook daarna moeten ze geluk hebben én slim en sterk zijn om als mereltje volwassen te worden. Maar als dat dan lukt, hebben ze de goede eigenschappen om later aan hun eigen broedsel door te geven.

Tot slot

Niet alleen oudervogels doen aan nazorg. Ook wij mensen doen ons best. Overal in ons land verzorgen vogelopvangcentra gewonde jonge vogeltjes. Het jonge mereltje op onderstaande foto kon daar herstellen en gezond uitvliegen.

For ever and ever

En onze uitvliegpoll? Die heeft een winnaar: Dieneke P. blijkt heel veel geluk te hebben, twee keer goed gegokt of was dat toch meer wijsheid? In ieder geval van harte gefeliciteerd!

En wij, wij wensen onze dappere drie mereltjes minstens evenveel geluk en wijsheid toe!

Foto: Anjès Gesink, uit: Vogels huilen niet, 2014

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs