Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huwelijk gesloten

Bernice Goffin | dinsdag 17 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 718x

De afgelopen dagen zagen we hoe het flirten tussen ons kerkuilenkoppeltje langzaamaan steeds meer vorm aannam. Intussen is de volgende stap in het huwelijk genomen: de paring.
De eerste paring

Man heeft het door

Op de grond stampen en luid schreeuwen is misschien niet per sé wat wij mensen aantrekkelijk zouden vinden in een partner, maar bij kerkuilen werkt het klaarblijkelijk erg goed. Door middel van deze balts heeft het mannetje eindelijk het vrouwtje volledig voor zich gewonnen, waardoor we in de nacht van zondag op maandag de eerste paringen konden zien. Vorige week waren er, na een mislukte paring, nog wat zorgen over of onze kerkuilenman wel helemaal doorhad hoe het moest. Dat blijken gelukkig onnodige zorgen!

 

En nu… Eitjes?

Na paringen volgen al gauw eitjes, zou je denken. Toch hangt het begin van de eileg niet alleen af van wanneer de paringen plaatsvinden. Kerkuilen paren namelijk niet alleen om eieren te bevruchten, maar ook om hun paarband te versterken. Voordat er eieren komen, is het ook belangrijk dat de voedselsituatie op orde is. Momenteel is het erg nat in het jachtgebied van ons kerkuilenkoppel, waardoor veel muizen het mogelijk hogerop hebben gezocht. Het zou dus kunnen dat onze kerkuilen nog eventjes wachten op droger weer voordat ze met de eileg beginnen.

 

Niet seizoensgebonden

Bij vogels die op een vast moment in het jaar broeden, zoals de steenuil en de koolmees, zou zo een tijdelijk tekort aan voedsel slecht kunnen uitpakken tijdens het broedseizoen. Niet voor de kerkuil: die schuift zijn broedseizoen simpelweg een stukje op! Kerkuilen zijn heel flexibel in hun eileg en kunnen in theorie op elk moment in het jaar een legsel beginnen, zo lang er maar genoeg voedsel is. Ons koppel hoeft zich dus niet te haasten met de eileg en kan het zich veroorloven om rustig te wachten op een betere voedselsituatie. Maar het huwelijk? Dat zit intussen al wel goed!

Nog even geduld hiervoor... Foto Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs