Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huiszwaluwen versus Huisschilders

Adrie Duivenvoorden | zondag 8 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 980x

Het Zwaluwseizoen is bijna ten einde, zo ook het bloembollen seizoen. Tijd voor onderhoud! steigers, ladders komen te voorschijn en huizen en schuren worden van een nieuw verflaagje voorzien. Maar wat zijn de gevolgen voor de Zwaluwen?
Tino Stulen

Niets dus! geen buur heeft hier zin in een BB (boze buurvrouw). Zwaluwen worden met respect behandeld. Tijd om eens een schilder in de regio te spreken.

Huisschilders weten heel goed dat Zwaluwnesten beschermd zijn tijdens de bouw en broedperiode en deze schilder (natuurliefhebber) haalt niet in zijn hoofd om nesten te verwijderen. Is ook niet aan de orde, mensen die Zwaluwen de gelegenheid geven te broeden aan hun gevel, plannen die werkzaamheden buiten het seizoen. Is dit niet mogelijk dan wordt de schilder teruggevraagd na het vertrek van de Zwaluwen om de overstekken en dakranden af te maken.

Voor ons maakt het allemaal niet zoveel uit. Wij knoeien zelf wat aan en beginnen in maart en gaan in october weer verder, al gelang de weersomstandigheden dit toe laat. Begrijpelijk dat deze werkzaamheden tot een tien jarenplan behoort.

DILLEMA

Een jaar geleden werd de woning en schuur van onze buren geschilderd, geen enkel probleem ware het niet dat een halve meter onder de dakrand twaalf kunstnesten, boordevol jonge Zwaluwen hingen. En daar ontstond de discussie: stoppen of doorgaan, een uurtje werk. Men was van mening dat de Zwaluwen echt wel even zonder ouders konden en dat ouders de jongen nooit in de steek zouden laten.

KAMIKAZEPILOTEN

De steiger werd opgezet en de schilders togen aan het werk. Dat hebben ze geweten! Als volleerde Kamikazepiloten storten de Zwaluwen zich tussen de steigers door, onverstoorbaar hun jongen voeren, zich van niets of niemand van de wijs laten brengen. We hebben de schilders tal van schrikbewegingen zien maken en ze zullen het in t'vervolg wel laten om midden in een Huiszwaluwkolonie te staan schilderen.

Het is overduidelijk Huiszwaluwen horen bij de mensen, gaan gewoon hun gang en nemen ons gewoon op de koop toe.

Tino Stulen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs