Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Huiszwaluwen op de kaart

Adrie Duivenvoorden | zondag 11 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 937x

Het wonder van de natuur, zo zou ik de camerabeelden van afgelopen week willen noemen. Geweldig om deze piepkleine kuikens uit het ei te zien kruipen en wat mooi dat we het allemaal nog mogen volgen.
Kinders van het Huiszwaluwliefde is...blog

NESTONDERZOEK HUISZWALUW

De Vogelbescherming en Sovon heeft het jaar 2018 uitgeroepen tot het jaar van de Huiszwaluw, nodig om extra aandacht te geven aan dit bedreigde vogeltje. Gestart is met nestonderzoek waarbij een honderdtal waarnemers wekelijks kolonie,s bezoeken waar ze ongeveer één uur tien nesten observeren en de nestfase,s bijhouden. Zo wordt vanaf de bouw tot aan het uitvliegen de voortgang genoteerd en elke fase gecodeerd.

Afgelopen jaar hebben wij hier ook aan meegedaan en dit jaar worden er weer tien nesten in kaart gebracht voor het Sovon onderzoek, belangrijk is het onderzoek jaren te herhalen, alleen zo kan je een goed inzicht krijgen in de nestelgewoonten. Maar eigenlijk noteren we al vele jaren de uitkomsten van de hele kolonie en tellen we de nesten in de omgeving van Noordwijkerhout. Het goede nieuws is dat niet alleen de kolonie maar ook de nesten in de omgeving groeien. Meer Zwaluwen, duidelijk te zien!

VRAGEN

Belangrijke vragen van het onderzoek: hoe het nestsucces in sommige regio,s zijn en of er beinvloeding is tussen voedsel nestplaats en omgeving. En of er tweede legsels komen. De tweede leg is zeer belangrijk voor de Huiszwaluwpopulatie omdat de sterfte onder jonge Zwaluwen het eerste jaar groot is. Het slagen van een tweede broedsel is afhankelijk van het insecten aanbod. In een droge lange zomer als van 2018 waarin er weinig insecten te vinden zijn, komen er veel minder tweede broedsels. De Zwaluwen kiezen voor zichzelf, want ze hebben nog een lange weg te gaan. De uitgebreide analyse van het Sovon nestonderzoek volgt nog in hun blad Limosa.

TIPS

Er zijn vele tips om deze prachtige vogel te beschermen, te helpen aan huisvesting en bouwmateriaal. De Vogelbescherming heeft een mooie brochure uitgegeven, Huiszwaluw zoekt (onder)dak aan te vragen via het aanvraagformulier. En wat nog belangrijker is laten wij met elkaar er voor zorgen dat de insecten terug komen.

BELEEF DE LENTE

Het lijkt hier goed te gaan met de tweede broedsels. En het Beleef de lente project zal zeker meegeholpen hebben om de Huiszwaluw bekendheid te geven, want wees eens eerlijk wie smelt er niet bij deze prachtige beelden. En wat een respect voor deze dappere vogeltjes die gisteren tijdens de zomerstorm waarbij het leek alsof het halve strand door de lucht vloog toch maar bleven vliegen om hun jongen te voeren, met zeer veel moeite kwamen ze in het nest terug om er weer op uit te trekken, achter de insecten aan. Het derde eitje hebben we gistermorgen onder de nesten gevonden. Ook het vijfde eitje van het eerste nest is destijds gevonden dit bleek een leeg ei te zijn. We hebben lief en zeker ook leed met de vogels gedeeld, maar wie had dit niet willen meemaken?

Bron: Vogelbescherming Nederland en Sovon

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs