Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jonge zwaluw in eigen gemaakt nest

Door Adrie Duivenvoorden

Huiszwaluwen in de Bollenstreek

Adrie Duivenvoorden | zondag 7 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1092x

Woningnood een hedendaags probleem, dit geldt ook voor de huiszwaluwen. Wat kunnen we er aan doen?
Jonge zwaluwen in kunstnest

De Bollenstreek, het gebied achter de duinen zo ongeveer tussen Haarlem en Leiden, trekt in het voorjaar massa’s  aan toeristen, helaas geen massa’s aan huiszwaluwen.

Ondanks dat er een stijgende lijn zichtbaar is komen ze erg weinig voor. De kolonie’s zijn op een hand te tellen met hier en daar een enkel nest in de nok van een huis. Ondanks dat er boven de bollenvelden meer dan genoeg leefruimte en voedsel is, ontbreekt het aan één belangrijk element namelijk bouwmateriaal.

De zandgronden waar de Bollenstreek uit bestaat zijn absoluut ongeschikt om nesten te bouwen. De ploeterende zwaluwen verliezen constant hun materiaal, alles op de grond weinig aan de muur. Na enkele dagen verdwijnen ze weer om waarschijnlijk hun geluk elders te beproeven.

Dit is dan ook de vermoedelijke reden waarom onze kunstnesten en zwaluwtil zo in trek zijn. Toch bouwen zwaluwen graag zelf en een aantal slimmerikjes lukt dat ook. Afgelopen jaar was dan ook een topjaar met 21 natuurlijke nesten in de buurt.

Hoe komt het zo dat het ook kan lukken. Allereerst zijn ze afhankelijk van de werkzaamheden op de landerijen. Door wisselteelt liggen er in de lente en zomer diverse percelen braak. Om stuiven te voorkomen bespuit men het land met papierpulp, een kleverige vochtige substantie die na het uitrijden hard wordt. Nou daar zijn de zwaluwen als de kippen bij. Ook het uitdiepen van sloten is een topmoment, de oude bagger is prima materiaal, tel daar een lieve buur bij op die de boel een paar dagen nat houdt en de zwaluwen kunnen weer even vooruit. Ook houden ze zich vaak op bij de laad- en losdocken voor vrachtauto’s, door de schuine helling blijft er altijd water in staan en slepen de bandprofielen van de auto’s andere grondsoorten met zich mee. Maar al deze werkzaamheden moeten wel plaats vinden op het moment dat de bouwperiode van de zwaluwen aanbreekt.

De enorme zwaluwdrukte rond de huiszwaluwtil  trekt veel belangstelling, ook van mensen met een warm hart voor de natuur en vogels, die willen en kunnen helpen. Zo zijn er kunstnesten geplaatst op een locatie waar zwaluwen al jaren tevergeefs geprobeerd hebben te bouwen.

Er is een tweede huiszwaluwtil gerealiseerd op twee km afstand van onze kolonie en  heeft men een naastgelegen greppel vol gezet met kratten klei. Ook galmen er prachtige huiszwaluwgeluiden over het veld.

Nu maar hopen dat de zwaluwen het weten te vinden.

Jonge zwaluwen in kunstnest

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs