Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huisvlijt

Arda van der Lee, STORK | donderdag 6 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 484x

De jongen zijn nu nog zo klein, dat ze warm en droog (gelukkig!) onder de vleugels van de ouders zitten. Storm, hagel, regen en kou kunnen hen zo niet deren. Maar wel fijn, als hun 'bed' ook droog blijft.

De ouders zijn druk met de jongen: warm houden, eten brengen en het nest netjes houden. Als de dienstdoende ouder even opstaat, wordt er direct getut rond de jongen, alsof ze lekker worden ingestopt. Dan is het wel fijn als er ook zacht en droog(!) gras is om tussen en onder de jongen te stoppen. Daarom brengen de ouders niet alleen eten, maar ook steeds verse voering voor het nest. 

"Flatsj"

Vergeet niet dat de jongen, hoe klein ze ook zijn, in het nest poepen. En bij vogels zijn dat geen droge keutels, maar is het een natte 'flatsj'. Gewoon in het nest. Werk aan de winkel voor de ouders! Er moet verschoond worden.

Modder

En als je dan toch bezig bent als propere huisvader of huismoeder, dan ruim je gelijk ook die glibberige, natte wormen op. Nu de jongen nog zo klein zijn, eten ze lang niet alle wormen op, die de ouders uitbraken. En zo'n kwak wormen met modder en natte aarde maakt het nest er ook niet schoner op. Bovendien, zonde om ze niet op te eten. Het zijn bommetjes eiwit. Dus blijven ze over, dan weten de ouders er wel raad mee.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs