Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huismus houdt van rommelig

Merel Zweemer | dinsdag 4 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Zo bijzonder! Dat we nu mee kunnen kijken met de allereerste huismus op camera bij Beleef de Lente! Nou ja, meekijken.. Waar we eerst nog een beetje zicht hadden op eieren en het vrouwtje, door ons bloggers al liefkozend Muts genoemd, is dat vrije zicht inmiddels verdwenen.
Paartje huismus broedt onder dakpannen.

Cultuurvolger

De huismus kennen we tegenwoordig als een echte cultuurvolger. De vogels staan erom bekend dat ze onder dakpannen of in de grotere kieren of missende gevelstenen broeden. Waar huizen staan, zijn mussen. Nou dat klopt niet helemaal. In nieuwbouwwijken worden huizen tegenwoordig kierdicht opgeleverd, waardoor mussen daar niets te zoeken hebben. En in de binnenstad is veel te weinig groen, dus ook daar vind je geen mussen. Je treft ze in oudere woonwijken of dorpen, waar woningen staan die nog een opgewipte dakpan of kier tussen dakgoot en gevel hebben. En waar voldoende beschutting aanwezig is door hagen, grote bomen en dichte struiken.

Maar wist je dat huismussen ook in hele dichte struiken kunnen broeden? En dat de mussen zich eigenlijk hebben aangepast naar een leven binnen de bebouwde kom? Helaas heeft die aanpassing tot gevolg dat het nu weer wat slechter gaat met de huismus.

Onder druk

Herkent u het nog? Dat kenmerkende beeld van huismussen die op terrasjes hippen op zoek naar ‘per ongeluk gevallen’ stukjes koekkruim of brood. Soms zo tam dat ze uit de hand eten. Helaas begint dit beeld een beetje zeldzaam te worden. Door een veelvoud aan oorzaken, maar met verlies van nestgelegenheid bovenaan, heeft de populatie huismussen een flinke knauw gekregen.

En alles moet ‘netjes’ tegenwoordig, nou de huismus houdt helemaal niet van netjes. Wat we kunnen afleiden aan het huishouden van Mutsje. Eens kijken hoe haar verhaal verdergaat..

Huismus op terrasje

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huismus Alle Beleef de Lente blogs