Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huisje, boompje, meesje

Sienna Obdeijn | vrijdag 1 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1136x

Het kwik schoot om hoog afgelopen week en dit was aan de natuur te merken. Op vele plaatsen werden al vlinders, bijen en hommels gespot. Ook aan de vogels is te merken dat ze aan het warmlopen zijn voor de lente. 'Onze' koolmezen waren de afgelopen dagen al druk met de voorjaarsschoonmaak.
Foto: Hans Kleine Koerkamp

Bernice vertelde in haar vorige blog over de eisen die een koolmees stelt aan een woning. Echter is niet alleen de woning bepalend of een koolmees zal gaan broeden. Er zal namelijk in de omgeving voldoende voedsel en beschutting aanwezig moeten zijn. In deze blog vertel ik over een vogelvriendelijke tuin. 

Voorproefje van de lente

Met zulke mooie dagen begint het bij mij weer te kriebelen, lekker in de tuin aan het werk, alle bladeren opruimen en alles weer klaar maken voor de zomer.
Toch is het niet verstandig om (alle) bladeren uit de tuin te verwijderen. Er zijn vele dieren zoals insecten die gebruik maken van deze bladeren als beschutting tegen de kou. Als je deze bladeren allemaal al verwijdert, verwijder je daarmee ook vele insecten die een belangrijke voedselbron vormen voor vele vogels. Hark de bladeren liever tussen en onder de planten of maak een rommelhoekje in de tuin waar je de bladeren kwijt kan.

Vogelvriendelijke beplanting

Daarnaast zijn er vele andere manieren om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Natuurlijk zijn vogels dol op voederplekken, maar zij zullen deze alleen bezoeken wanneer er genoeg beschutting aanwezig is. Zodat wanneer er gevaar dreigt zij snel kunnen schuilen in bomen en struiken. Het plaatsen van een haag is perfect voor vogels. Zij vinden hier niet alleen beschutting, maar hebben hier ook de mogelijkheid om te nestelen. Ook besdragende planten zoals lijsterbes, zijn aantrekkelijk voor vogels. Bessen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels.

En natuurlijk zijn er dan nog vele bloemsoorten die een tuin aantrekkelijk maken voor vogels. Bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor insecten, waar de insect-etende vogels weer erg blij mee zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vaste planten als lavendel en marjolein, maar ook zonnebloem. Naast dat deze insecten aantrekt, geeft ze ook zaden waar de vogels erg blij van worden.

Wil je nog meer inspiratie voor jouw vogelvriendelijke tuin? Kijk hier voor nog meer tips en aantrekkelijke beplanting voor vogels.

Wat betreft 'onze' koolmezen zullen zij niets tekort komen in het vogelparadijs in Dongen. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs