Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Huis opruimen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 30 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 796x

Afgelopen weken zijn veel mensen druk geweest met het opruimen en poetsen van hun huis. Spullen die niet meer nodig zijn aan de kant, naar de kringloop, bij het vuilnis of naar de stort. Ook de ooievaars zijn druk met opruimen en hun nest netjes maken. Zeker nu er kuukjes zijn.

Zoals bekend braken de ouders het voedsel voor de kuikens op. Nu vooral regenwormen en ander klein grut, wat in de snaveltjes past. Maar niet alles verdwijnt in de magen van de kleintjes, dus dat moet worden opgeruimd. Anders gaat zo'n kwakje regenwormen, slakken of rivierkreeftjes maar liggen rotten en stinken. En de restjes smaken de ouders zelf nog best.

De nattigheid van het braken en de (dunne) poep van de jongen moet ook worden bestreden. Anders zouden de kuuks binnen de kortste keren in de viezigheid zitten. Het nest wordt dus 'opgeschud' en vaak aangevuld met zacht materiaal als droog gras en riet. Met veel zorg wordt het tussen de kleintjes gestopt.

Eierschalen in het gras

En als je dan toch aan het poetsen bent, kom je wat eierschalen tegen. Weg ermee, uit het nest ermee. Gewoon naar beneden kieperen. Voor mij weer een extra bewijs dat ook bij mij kuikens uit het ei zijn gekropen. Ik heb helaas geen webcam........

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs