Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Houtduif in de vijver.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Houtige vogel

Bart Franken | dinsdag 23 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 211x

Stuntelaars. Klunzen. Voor de een is het een plaag, voor de ander een studieobject of zelfs een delicatesse. Met witte vlek in de nek en twee kleine, priemende kraaloogjes kijkt hij je glazig aan. Sommige mensen zijn zelfs bang voor deze bijzondere vogel...

Een van de meest algemene vogelsoorten in Europa. Je komt hem overal tegen. Van bossen en grote natuurgebieden tot je eigen achtertuin. Het is de grootste en meest voorkomende duif in Nederland. Maar dat ze veel voorkomen, is bij houtduiven niet vanzelfsprekend.

De houtduif... sommigen hebben er een hekel aan, anderen vind hem helemaal geweldig.

Vervloekt of verliefd

Een dikke, plompe grijze vogel met een dikke witte vlek in de nek. Met zijn kraaloogjes kijkt hij je aan. De een jaagt ze meteen de tuin uit omdat ze alles opvreten en nooit genoeg lijken te hebben, de ander strooit veel extra voer en geniet van het stuntelige karakter en gekoer van de duif. Sommigen hebben zelfs angst voor duiven. Dat lijkt me zo lastig... Want "they are everywhere".

Welk kamp houtduif ben jij?

  • Houtduif-liefde ❤
  • Houtduif-haat ☠
  • Houtduif-angst ⚠
  • duiven nemen de wereld over! ♛

Klunzige architect

Het nest van de houtduif is alles behalve spectaculair te noemen. Een rommelig nest van een paar takjes, meer is het niet. Wie wel eens een houtduif in de achtertuin te broeden heeft gehad, heeft kunnen observeren wat een kluns de houtduif is. Ik kon begin dit jaar ook weer een stel houtduiven observeren in de tuin naast mijn huis en ik was niet onder de indruk:

Het koppel besloot hun nest te bouwen in een wat dunnige boom, jonge boom. Waarom, snapte ik niet, want er vlak bij stond een mooie grote dikke geschikte wilg. Maar enfin, misschien was het liefdeskoppel zo op elkaar gericht of onervaren dat ze enkel oog hadden voor elkaar. Ze waren overigens met een eerste poging begonnen in een klimop haag, dus dit een upgrade. Die klimophaag was gedoemd te mislukken. Dik en plompig als deze houtduiven zijn, viel elke slecht gepositioneerde tak meteen op de grond als ze weer opvlogen uit de haag.

Na veelvuldig met takken gesleept te hebben, lag er een nest (of iets wat er op moest lijken). Een van de twee besloot op het nest eens te gaan proefzitten, maar blijkbaar voelde het nog niet goed aan de duivenbilletjes. De duif vloog op en jawel hoor... opstijgen als een zak aardappels bleek destructief: het nest viel uit de boom. De twee zaten in het boompje wat onbeholpen te kijken naar het neergestorte nest.

Ik vroeg me af, snappen ze nu dat het fundament van hun nest niet goed was? Maar nee hoor. Hun blik was meer een "nou ja, dan moeten we maar opnieuw beginnen" en zo geschiedde. Ze begonnen weer opnieuw op precies dezelfde plek... En in plaats van de takjes van het oude nest te hergebruiken, sleepten ze gewoon nieuwe takken aan. Nog twee keer viel het nest uit de boom voordat ze besloten te verhuizen. Uiteindelijk zijn ze toch tot broeden gekomen (de aanhouder wint) in een andere boom en vloog één jong uit.

Veranderende leefomstandigheden

Dat de houtduif geen goede architect is, dat is wel duidelijk. Volgens mij zijn de meeste duiven dat niet en maken ze soms ook wat minder weloverwogen keuzes (wellicht kent u het verhaal van de duif die ging broeden naast een slechtvalkennest).

Maar de duif heeft meer te lijden gehad dan van zijn eigen onkunde. De houtduif heeft ook veel last gehad van de veranderende landbouw in Nederland. Hierdoor zijn houtduiven op een gegeven moment met ongeveer een derde afgenomen. Daarnaast worden de duiven ook bejaagd en verandert ook het landschap en de tuinen van mensen. Naast vele andere vogels die hier last van hebben, hebben dus ook de houtduiven het hier zwaar mee.

Dus... houtduiven: wat vind jij er van? In ieder geval komen ze met enige regelmaat voor onze vijver-webcam. Als ze er weer staan, kijk ze dan maar eens diep in de kraaloogjes.

~ Bart

 

Houtduif is watching you...

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs