naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Merel

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Fan van BDL? Help ook een Tikkie mee!   *   Jonge ooievaar maakt zijn eerste vlucht!   *   Tweede mereltje helaas ook overleden   *   Nachtelijk bezoek bij de vijver   *   De jonge kerkuilen zijn geringd
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Houden we ons nog dood of .........?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 13 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 355x

Zoals al verteld in de blogs over het ringen van de jongen, houden jonge ooievaars zich bij gevaar roerloos, ze liggen voor 'dood' in het nest.

Deze reflex om roerloos in het nest te gaan liggen bij dreigend gevaar, beschermt de kuikens tegen roofdieren als de ouders niet in de buurt zijn. Een roofvogel ziet dan 'dode' kuikens  in het nest liggen wanneer hij voorbijvliegt en vliegt hongerig verder, op zoek naar een levende prooi. Wij maken als ringers ook dankbaar gebruik van dit gedrag.

Zelfverdediging

De jongen vertonen deze reflex alleen tot een week of 7, daarna houden ze zich niet meer dood. En dat is maar goed ook, dat hebben we vandaag kunnen zien op de clip van de aanval van een vreemde ooievaar. Eerst zijn ze nog in de war, maar bij een volgende aanval weren ze zich kranig. Met z'n drietjes staan ze hun mannetje.


Weerloos

Stel je voor dat ze nog roerloos waren blijven liggen....... een weerloze prooi voor een pikkende en hakkende snavel. 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht