Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Hotel Mama

Pascal Stroeken, STONE | maandag 23 januari 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 588x

Hotel Mama is een symbolische uitdrukking die aangeeft dat jongeren steeds langer bij hun ouders blijven wonen, vaak tot na hun dertigste. Een belangrijke reden is het comfort, omdat de ouders (vaak mama!) een groot deel van het huishoudelijke werk verzorgen. Er worden ook weinig normen gesteld in

Bovenstaande tekst is ontleend aan Wikipedia en schijnt betrekking te hebben op (sommige) mensenkinderen. Maar lijkt ook naadloos aan te sluiten op onze steenuiljeugd! Ze zijn inmiddels hun dertigste (levensdag) ruim gepasseerd - vandaag zijn ze 37 - maar lijken hun ouderlijk huis nog lang niet definitief te willen verlaten. Ze hebben het prima, met zorgzame ouders die hen thuis van lekkere hapjes voorzien. En normen over de leefstijl... oordeelt u zelf maar!

 

Het is al gezegd: deze ouderlijke woning is dermate comfortabel dat het niet aanspoort snel uit huis te gaan. De combinatie van een veilige, ruime nestkast die als rustplaats gebruikt kan worden met de uitloop in de boom biedt een perfecte plek om op te groeien naar zelfstandigheid. Hier kunnen ze vaardigheden leren, zoals rennen, vliegen, klauteren, fixerend de omgeving observeren, gevaren inschatten, enz. Dat alles onder toeziend oog van pa en ma. Want hoewel we de ouders nu nog maar weinig in beeld zien, alleen als ze een hapje afleveren, zijn ze wel degelijk altijd in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Bij onraad waarschuwen ze de jongen met een alarmroep.

 

Toch zullen de ouders langzaamaan de jongen gaan aansporen met hen mee op pad te gaan in het territorium. Daar zullen ze de eerste vaardigheden van het jagen moeten leren, want volledige zelfstandigheid ontwikkel je natuurlijk niet door alleen maar bij de nestkast te blijven rondhangen en je door je ouders te laten verzorgen. De ouders kunnen dit proces afdwingen door gewoonweg steeds minder frequent voer naar de jongen te brengen (NB: dit is een gratis tip voor alle mensenouders die hun adolescenten het huis uit willen bewegen).

 

Vervolgens zullen de jongen in de loop van de zomer steeds meer zelfstandigheid verwerven en grotere uitstapjes maken binnen en buiten het territorium. Zo tegen de nazomer wordt het ouderlijke territorium dan definitief verlaten, om hopelijk succesvol elders een eigen leven op te bouwen.

Kunt u het zich voorstellen dat deze jongen, die we nu in ruim 5 weken hebben zien opgroeien, in voorjaar 2017 gesetteld zijn met leuke partner op een fraaie nestplek en dan zelf een nest jongen groot brengen?

 

We zijn inmiddels in de laatste officiële week van BdL-seizoen 2016 beland. Maar we hebben goed nieuws voor alle kijkers: de steenuilencams zullen niet sluiten op 1 juli! De cams blijven online zolang er nog steenuilen in beeld verschijnen.* Kunnen we nog heerlijk blijven genieten van deze komedianten, zoals in het clipje "Onderuit".

 

Niettemin is deze week een mooie gelegenheid om wat terug te blikken op het geslaagde steenuilenseizoen. Want niet alleen onze webcamsteenuilen hebben een prima broedseizoen achter de rug, ook de andere steenuilbroedparen rond Winterswijk kunnen terugzien op een geslaagd voorjaar. In de komende blogs zal ik ingaan op de resultaten van het veldwerk.

  

* De fora blijven ook open


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs