Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Hot items..

Sharon Lexmond | zaterdag 18 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 328x

De kuikens groeien als kool. De veertjes komen al door en van het oudste jong zijn in ieder geval de oogjes al open. Op de chat waren de voeten van de gierzwaluw gisteren veelbesproken. Hier zullen we vandaag even wat dieper in duiken!
De veertjes op het koppie van het kuiken komen bijna door. Hier is goed te zien hoe de veren zullen gaan vallen. Ook kun je zien dat de linker- en rechter 2 tenen samenwerken.

De mussen vallen van het dak

Over ''hot items'' gesproken......Het is warm vandaag. En morgen! Op zich kunnen gierzwaluwen en gewone zwaluwen best wel goed tegen warmte. Het nare is alleen dat zodra je nest recht onder een dak zit, de temperaturen met een beetje pech tot ver in de 50°C kunnen oplopen. Tsja, dat is wel veel teveel van het goede. Als dit te lang aanhoudt, springen jonge dieren die in een nest onder het dak zitten (mussen!), vanzelf naar beneden omdat ze de hitte niet meer kunnen uithouden. Ook dieren die óp daken geboren worden, zoals bijvoorbeeld zilvermeeuwen of scholeksters springen massaal van het dak als het te heet word, soms zelfs met de blaren onder hun voetjes.

Groei van de kuikens

Op 10 juni werd kuiken 1 geboren en op 12 juni kuiken 2. Qua gewicht zullen de kuikens momenteel ongeveer tussen de 13en 21 gram zitten. De kuikens groeien in ongeveer 35 dagen naar hun maximale gewicht wat vaak veeeeeel zwaarder is dan het gewicht wat volwassen vogels hebben. Meestal groeien ze door naar een gram of 50. Ze kunnen soms zelfs wel naar 65 gram groeien! In de laatste dagen op het nest zal het jong voedsel gaan weigeren. Maar daarover later meer. We kunnen duidelijk zien dat de kuikens al veertjes krijgen. Van dichtbij is dat ook supermooi om te zien. Alles zit al op de goede plaats, 10 handpennen komen door en die zullen de jonge vogeltjes later vele duizenden kilometers van- en naar het zuidelijk halfrond dragen. Dat is je toch bijna niet voor te stellen! Op de opvang waar ik werk hebben we een nestje van 3 jonge gierzwaluwen die een heel klein beetje ouder zijn dan het stel van beleef de lente. Ik heb wat foto’s bijgevoegd zodat jullie van dichtbij goed kunnen zien hoe ver de jongen ongeveer zijn.

Gierzwaluwvoeten

In een eerder blog schreef ik al dat de knijpkracht in de tenen van een gierzwaluw enorm is. Zelfs bij kuikens is dat 1 van de eerste dingen die zij goed kunnen. Alle 4 de tenen staan naar voren en de linker en rechter 2 werken samen. Die tenen komen bij elkaar in de ‘bal van de voet’. Vervolgens is het eerste lange botje wat je ziet de middenvoet. Dan maakt het pootje de eerste bocht wat dus de enkel of hak is. Dan zien we nog een klein stukje onderbeen en de rest is niet meer te zien van de buitenkant. De knie ligt tegen de ribben aan en zit verstopt tussen de veren. De heupjes liggen op de rug. Bij een kuiken zijn de pootjes en de snavel zo ongeveer het eerste wat uitgegroeid is. In het begin lijkt dit wel buitenproportioneel maar naarmate het lijf groeit, en de veren doorkomen, komt alles uiteindelijk bij elkaar. Is dat niet mooi?!

 

Het handje met daaraan 10 handpennen, de duim en het armpje is hier ook goed te zien. Verder zie je het verschil tussen de volwassen voet en het kuikenvoetje.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs