Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Hoor wie klopt daar...

Bernice Goffin | zondag 29 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 795x

Onze nestkast wordt nog steeds door koolmezen bezocht, laatst zelfs door een paartje! Een goed teken: dit paartje is waarschijnlijk nog op zoek naar een geschikte woning. Maar er hebben nog meer bezoekers aangeklopt bij deze woning.
Pimpelmees. Foto Bernice Goffin

Kleine rivaal

Een pimpelmees heeft zich ook kort laten zien bij de nestkast. Pimpelmezen en koolmezen hebben interesse in vergelijkbare nestplaatsen en hebben het dan ook regelmatig aan de stok met elkaar. Meestal wint in dat geval de koolmees omdat deze toch nog een slag groter is dan de pimpelmees. De pimpelmees heeft zich ook al een tijdje niet meer laten zien bij de nestkast. Waarschijnlijk zoekt hij liever een plek die wat minder interesse bij zijn rivaal, de koolmees, wekt.

 

Pluizige plunderaar

Zoals elk jaar heeft ook de eekhoorn zich weer laten zien bij de nestkast. De koolmees moet helemaal niks hebben van eekhoorns. Terecht: eekhoorns zijn grotendeels vegetariërs, maar als ze de kans krijgen om een eitje of kuikentje te roven zullen ze daar zeker voor gaan. Een koolmees zal er dan ook alles aan doen om eekhoorns weg te jagen bij zijn/haar nestplaats, wat we vorig jaar ook prachtig hebben kunnen zien in bijvoorbeeld dit filmpje. Deze nestkast is gelukkig relatief veilig: de eekhoorn past er met geen mogelijkheid in.

 

Het zit op een boom en kruipt

Als je goed oplet op de buitencam zal je af en toe een klein bruin vogeltje zien dat zich kundig omhoog werkt op de stam: de boomkruiper. Dit kleine schuwe vogeltje heeft geen interesse in de nestkast: hij zoekt liever een wat rustigere, kleinere plaats om te broeden. De boomstam is echter wel interessant voor het kruipertje: deze zoekt hij af naar kleine beestjes die tussen het schors verstopt zitten.

 

Meer bezoek?

De kans bestaat dat we nog meer bezoekers gaan zien de komende tijd: in de tuin van Peter barst het van vogels en andere dieren. Maar de voornaamste bezoekers zijn momenteel toch de koolmezen. Wanneer zullen ze de knoop doorhakken over deze nestplaats?

Bezoek van een eekhoorn!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs