Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

HOOOoow... ho ho o'o'o' HOOOoow

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 20 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 789x

Het zachte weer van de afgelopen dagen was bij uitstek geschikt om op uilenjacht te gaan. Niet met het geweer of met de camera, maar met m'n eigen fluitje en de telefoon met luidspreker. Mijn teller staat inmiddels op 33 steenuilen, 18 bosuilen, 1 kerkuil en 1 oehoe. De laatste 2 waren bijvangsten.

Zielophalers en witte wieven

Qua geluid - ik moet het eerlijk bekennen - winnen de bosuilen. Het blijft fascinerend om in een volslagen donker bos op goed geluk over een beekje te springen en op de achtergrond het onheilspellende HOOOoow... ho ho o'o'o' HOOOoow te horen. Een geluid dat door merg en been gaat. Helemaal als het vlak boven je klinkt. Dat de territoriumroep van de bosuil te pas en te onpas opduikt in elke zichzelf respecterende horrorfiln, valt op zo'n moment goed te begrijpen. Onwillekeurig huiver je, stoere jongen of niet. Helemaal als ook het snerpende KEjoeWIEK van een 'wit wief' hoog tussen de kale takken klinkt. Ben je lichtgelovig van ziel, je laatste uur is aangebroken.

Snel!

Opvallend was ook de snelheid waarmee ze reageerden. Gisterenavond stapte ik uit de auto - afgelegen plekken doen we niet lopend - en nog geen 10 seconden nadat ik voor de eerste keer de territoriumroep afspeelde, reageerde er een vrouwtje. Bingo! Amper had ik een paar stappen langs de houtwal gezet, of er kwam een geluidsloze schaduw recht over me heen vliegen. De man, zo bleek toen hij zijn keel open zette. Even staan genieten, maar nog geen minuut later moest ik al weer in de auto op weg naar de volgende.

Spiegeltje aan de wand

Grappige momenten zijn er ook. Zoals woensdagavond toen kerkuilen-Mark en ik in het Stortelers een bosuil hoorden aanslaan op geluid dat uit de luidspreker klonk. Het was wind- en doodsstil, ideale condities voor een geluidsopname. Zelfs met de voice recorder op de telefoon lukte het. Toen ik vervolgens het geluid versterkt afspeelde, reageerde de zanger prompt op zijn eigen opname: spiegeltje, spiegeltje aan de wand, zing ik niet het mooiste van het hele land? 

Maar the winner is ...

Hoe geweldig fraai de bosuilenzang ook is, de eerste prijs gaat toch naar de steenuil. Mooi kunnen zingen is beslist een verdienste, maar dapper zijn levert echt de gouden medaille op. Meerdere malen reageerde er een steenuil luid op het afspelen van de roep van zijn grootste opponent: kom maar op als je durft! Lefgozers zijn het, onze steenuilen. Bekijk ook maar eens het clipje De spanning is te snijden. Niet van hun stuk te krijgen, die gastjes!

 

De ´vertaling´ van de geluiden heb ik ontleend aan de onvolprezen Veldgids Vogelzang van Dick de Vos.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs