naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
BDL vrijwilliger STORK

Hoog in de hemel

Arda van der Lee, STORK | donderdag 10 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 203x

Heeft u de afgelopen dagen wel eens omhoog gekeken? Ik wel, daartoe aangespoord door 'mijn' ooievaar die met de kop schuin in de lucht zat te turen. Waarom?

Hoog in de lucht had de (nog) broedende vogel soortgenoten gespot. Heel hoog, dus geen reden om op te staan en het nest al klepperend te verdedigen. Maar wel goed om ze in het oog te houden, je weet maar nooit....

Thermiek

Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En dan zijn ze er heel snel bij om achter de machines aan door het veld of weiland te stappen op zoek naar opgeschrikte of gewonde prooidieren.

Op deze manier kunnen ze enorme afstanden afleggen. Kijk maar eens naar dit leuke filmpje.
Ook tijdens de trek maken ze dankbaar gebruik van thermiek.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht