Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoog, hoger, hoogst

Arda van der Lee, STORK | donderdag 16 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1185x

Afgelopen zondag, toen het zonnig en best wel warm was, zag ik in één blikveld zeven vogels rondjes draaien. Een buizerd, vier ooievaars en twee aalscholvers.

De buizerd en ooievaars hoog in de lucht zonder één vleugelslag. Ze maakten met hun brede vleugels optimaal gebruik van thermiek. De verhouding lengte/breedte van de vleugels van aalscholvers is anders, zij zijn gebouwd om als een torpedo door het water te schieten. Zweven in de lucht is niet echt voor hen weggelegd. Ze deden dapper hun best, maar in plaats van hoger en hoger te zweven, moesten ze regelmatig een slag met de vleugels maken om niet naar beneden te zakken. 

Veel vogels zoeken tijdens het vliegen naar de opwaartse stromingen. Die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven door zonnestralen opgewarmd terrein. De warme lucht stijgt op, we noemen dat thermiek. Ooievaars en veel andere vogels maken van die thermiek gebruik tijdens de trek. Maar ook gewoon in Nederland op een mooie dag zweven ze hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien ze precies waar er wordt geploegd of gehooid. En dan zijn ze er heel snel bij om achter de machines aan door het veld of weiland te stappen op zoek naar opgeschrikte of gewonde prooidieren.

En om een beetje het gevoel te krijgen wat ze dan allemaal zien, daar zo boven mijn hoofd, deze foto. En als je heel goed kijkt, zie je een ooievaarsnest.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs