Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Hoog en droog

Anke Dijkhuis | zondag 28 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 64x

Dit jaar niet meer de koeien schedel, zoals Lilian benoemde in haar blog, maar een groen nest! Hoog en droog en mooi onder een afdakje. Maar waarom heeft de merel eigenlijk het nest zo half verstopt ergens in een plant onder een afdakje?

De merel heeft net als veel andere dieren waaronder vogels, vijanden. Deze rivalen hebben het, of op de merel zelf voorzien, op de eieren en of op de kuikens.

Om zichzelf en haar legsel te beschermen zoekt ze het hoger op. De merel heeft een aantal natuurlijke vijanden; roofvogels (de uil, een sperwer en de havik o.a.), eksters, kraaien en op de grond slangen (de ringslang, adder), (huis)katten en de mens.

Als je een merel in de tuin hebt, blijf dan op gepaste afstand van het nest, zit er niet aan en probeer niet met een trapje erbij in het nest te kijken. Hiermee verstoor je het nest zoals dat heet en is de kans groot dat het merel koppel het nest verlaat en niet meer terugkomt.

Of kijk gewoon naar de merel van Beleef de Lente, dat is het aller beste!

Wil je toch wat betekenen voor de merel in je tuin of in de tuin van de buren, vul dan een nestkaart in op de website van Sovon. Hierover schreef mijn collega Bernice ook een leuke blog in 2021.

We hopen dat het weer een mooi seizoen gaat worden voor de merel die nu tussen de groene bladeren haar nest heeft, aan de plek zal het niet liggen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs