Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Hoog en droog

Arda van der Lee, STORK | donderdag 21 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 722x

Vandaag de eerste zomerse dag in De Bilt op de thermometer. Veel mensen zochten het water op (op allerlei plekken werd al gezwommen) of een koel briesje op de fiets. Of gewoon lekker in de schaduw in de tuin. Onze jongen zaten in de blakerende zon hoog op het nest.
foto Arda van der Lee

Bij zulke warme dagen proberen de ouders en de jongen op het nest nog een beetje warmte kwijt te raken door met de snavel open te zitten. Zweten kunnen ze niet met hun verenpak. Maar of het veel helpt?

Drinken

Geheel instinctmatig gaan de ouders op zo'n warme dag water halen. Ze zoeken de dichtstbijzijnde sloot of poel en drinken en drinken ..... En met een volle krop komen ze terug naar het nest.

Mikken

En het is fascinerend om te zien wat er dan gebeurt. Zo nonchalant als ze anders het voedsel gewoon ergens tussen de jongen uitbraken (zo van: zoek het maar uit wie wat krijgt), zo precies proberen ze het water nu in de snavels van de kuikens te mikken.

Dat lukt niet altijd, maar elk kuiken krijgt toch wel een paar slokken binnen. En dat is meer dan welkom, als ooievaarskuiken zit je anders wel heel hoog en droog.

foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs