Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Pa is aan het vissen geslagen, zonder hengel nog wel; ;-)

Door Leo Daanen
Stork

Hoofdmenu

Leo Daanen, STORK | dinsdag 12 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 775x

Ooievaars eten van alles wat, maar vooral als de kuikens klein zijn bestaat het hoofdmenu vooral uit wormen, kevers, torren, sprinkhanen enz. en soms . . . .

Pa en Ma, we hebben hongeeeeeer !

Ja er gaat heel wat naar binnen bij die jonge ooievaars hé. Poepoe je zal maar Pa of Ma ooievaar zijn pffffff. Wij gaan vaak 1 of twee maal per week naar de supermarkt, maar de ooievaars blijven aan het winkelen. Één voordeel hebben ze wel, die 1,5 meter telt bij de ooievaars niet en wachtrijen ook niet, dus shoppen met die handel. Want op dat nest blijven ze maar pikken naar die snavel van Pa en Ma, we hebben hongeeeeer.

Wijziging menukaart, Lekkerbekkie !

Hee brusjes daar komt Pa aan, Ma ga jij maar vast voor de volgende dropping eten zoeken, want je hebt nu toch niks meer. En ja hoor Ma vertrekt, nou Pa, laat maar eens zien wat jij vandaag bij je hebt. En met z'n drieën op een rijtje met hun snavel richting die rode dolk van Pa, nou Pa komt er nog wat. Ja geduld hebben ze niet hoor, als ze honger hebben blijven ze maar zeuren. Pa moet eerst effe bijkomen van het shoppen en dan even later oké hoor, daar komt ie dan en Pa braakt zijn portie op het nest. Hee jongens de menukaart is gewijzigd, we hebben vis vandaag. Vis ???? Ja maar hij is wel wat groot voor ons hoor, nou dan laat mij maar effe. En ja hoor de grootste van het stel, pakt hem op en laat hem net zo hard weer vallen, toch te zwaar roepen de brusjes, nee hoor kijk maar. En hij pakt de vis weer op nek(je) recht omhoog en hap slik weg. Ja nu heb ik wel een stijve nek en moet ik even recht blijven zitten haha. Nou letterlijk zo ging het ook, zie de mooie clip van JanWillem “Een Lekkerbekkie”      

Vissende ooievaar ?

Een lekkerbekkie, ja het klinkt wat raar, maar dat is het eigenlijk helemaal niet hoor. Ooievaars lopen vaker door ondiep water, op zoek naar alles wat er onderwater leeft. Een blauwe reiger doet dat heel anders, die gaat stokstijf langs de rand of in het water staan en wacht totdat de vis voorbij komt. En als een speer gaat die dolksnavel van de reiger het water in, vaak geen ontkomen aan. De ooievaar doet dat anders, die doet dat net zoals op het land, alles wat hij stapvoets tegen komt pikt hij op, worm, tor, kever, muis, mol enz. enz. Maar als vissende ooievaar, kom je ook wel eens spontaan een vis tegen, hap slik weg, zo die is voor de kuikens.

Kroeskarper

Ik heb in 2018 een filmpje gekregen van een van onze trouwe vaste kijkers en plaatselijke reporter bij BdL. Zijn bijnaam, ja je gelooft het niet, zijn bijnaam is Kroeskarper. Nee ik verzin dit echt niet, maar hoe toepasselijk kan het zijn. Het was echter geen kroeskarper die vis die op het nest kwam, maar een voorn zo aan het zien. Maar als je het over vis hebt en een filmpje van Kroeskarper . . . . . .

Enfin, kijk zelf maar even van wat hij voor jullie gefilmd heeft, het zou zo naar de rubriek “zelf geschoten” van Vara vroege vogels kunnen ;-)

Ik heb het filmpje wat aangepast en geluid en tekst toegevoegd.

Veel plezier nog.

Groetjes, Leo

Video gemaakt door Kroeskarper, bewerkt en aangepast door Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs