Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hongerige kuikens

Sienna Obdeijn | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 413x

Twee weken geleden kwamen de eieren uit en zagen drie donzige kuikens het levenslicht. En wat groeien de kuikens hard!
Foto: Jelle de Jong

Torenvalk menu

Op het menu van de torenvalk staan voornamelijk (veld)muizen. Helaas door de intensivering van de landbouw neemt het aantal (veld)muizen af en zullen torenvalken andere prooidieren, zoals insecten, hagedissen of zelfs zangvogels gaan bejagen. Het bejagen van vogels zal de torenvalk tot het minimum willen beperken. Dit kost hen namelijk veel meer energie dan het bejagen van muizen. Daarnaast blijkt de vogeljacht ook minder succesvol dan de jacht op muizen. Het kost dus meer energie voor minder voedsel.

Wanneer er in een gebied het voedselaanbod schaars is, zullen de torenvalken al voor het broedseizoen op zoek gaan naar een nieuwe plek. Op deze manier doen zij er alles aan om hun broedsucces te vergroten.

Geschikte stek

Het lijkt er op dat de torenvalken van Beleef de Lente een geschikte broedplaats hebben uitgezocht, want tot nu toe staan er vooral muizen op het menu. Voorlopig zal dat ook nog nodig zijn. De kuikens zijn 4 tot 5 weken na het uitkomen vliegvlug, zij zullen dan zelf hun prooi proberen te vangen. In het begin zal dit nog niet altijd succesvol zijn. Gelukkig worden de jonge valken dan ook nog gevoerd door hun ouders. 

Het moment van uitvliegen zal nog even duren dus de komende tijd zullen we nog volop kunnen genieten van de activiteiten in de torenvalkkast. Kijk je mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs