naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Honger! Of toch niet...

Renée | woensdag 4 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 388x

Een aantal keer is de vraag voorbij gekomen of het vrouwtje wel genoeg te eten krijgt.
Statistieken Bosuil 2018

Honger?

Indien het Man bosuil (M) niet lukt om (genoeg) prooien te vangen voor Vrouw bosuil (V), zal zij zelf op pad gaan om te gaan jagen. Zij kiest eerst voor zichzelf en daarna pas voor haar eieren. Dus omkomen van de honger zal haar niet gebeuren.

Hoeveel prooien?

V heeft, vanaf de dag dat ze overdag de kast in kwam, tot nu toe 22 prooien in de kast van M gekregen. Dat is gemiddeld 1,2 prooien per dag. (zie afbeelding met statistieken) In de vorige jaren heeft ze tot de 16e broeddag gemiddeld 37 prooien gehad (gemiddeld 2,1 prooien per dag).

De afgelopen jaren lag het gemiddeld aantal prooien dus flink hoger dan nu. Wel moet er een kleine kanttekening gemaakt worden. Er zijn namelijk maar liefst 19 vermoedelijke prooioverdrachten waargenomen buiten de kast. Helaas zijn we daarbij alleen aangewezen op de geluiden van M en V. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat er daadwerkelijk een prooioverdracht heeft plaatsgevonden, vandaar dat wij ze niet meetellen in de statistieken. Maar als we die eventuele PO´s meetellen, dan komen we in totaal op 41 prooien, dus een gemiddelde van 2,3 prooien per nacht.

Afgelopen nacht heeft V maar liefst 4 prooien gekregen van M, zie clip ¨4x een prooi¨.

Welke prooien?

Tot nu hebben we de WAM* 9x en de WOM** 5x voorbij zien komen. Er is 7x een vogel (waaronder o.a. een vink, een roodborst en koolmees) binnengebracht en 1x een kikker. Op de muizenkaart van STONE kun je de de verschillen tussen de muizen zien .

*Een WAM is een ware muis, zoals de bosmuis (muis met een lange staart)
**Een WOM is een woelmuis (muis met een korte staart)

Succes met het tellen en herkennen van de prooien!

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht