naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Holt veur op 't vuur

Wim van Nee, STORK | donderdag 1 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 405x

Afgelopen week liep ik over de duinen tussen Stellendam en Havenhoofd. De zon scheen flink, maar het was bitter koud. Brokken ijs dreven in het zoute water en het lag in mooie vormen op het strand.

Tussen de takken van de duindoorns scharrelde een vuurgoudhaantje, zoekend naar spinnetjes, larfjes en insecten die de koude zelf ook proberen te trotseren. Wat een prachtig vogeltje is dat toch!

Bijzonder hoe vogels dat voor elkaar krijgen, overleven bij strenge vorst. Vogels hebben zelfs  een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Om die op peil te houden moet het inwendige kacheltje goed branden, het vuurtje moet worden gevoed met de juiste brandstof.  En dat is alles waar het op dit moment om draait. Ook grotere vogels zoals ooievaars zitten met dat probleem. Insecten die er voor ooievaars toe doen, zijn er niet. Ze moeten het meer hebben van muizen en zelfs van kadavers die ze vinden. Als de vorst niet te lang aanhoudt, dan gaan ze het redden.

 

De koude is het ergste niet, als het vuurtje maar gestookt wordt. En dát deed me weer denken aan een prachtig lied van Daniel Lohues: 'Holt veur op het vuur'. (klik om te luisteren)

Toe ‘j klein waarn dacht ie der nooit bij nao
As ’t kaold was buuten dan was ’t binnen warm
Mar nou moe ‘j ’t zölf doen, ’t blef starbenskaold
A’j zitten blieben zunder te stoken

A’j t nie dreuge naost de deur hebben liggen
Dan moe’j ’t bos in, soms diep ’t bos in
Veur holt veur op ’t vuur
Veur holt veur op ’t vuur

Vloerverwarming of cv
Daor giet ’t niet umme
Dat bedoel ik niet nee
Liefde, de liefde daor kump ’t op an
As dat vuurtie altied mar branden blef

Daniël Lohues
www.lohues.nl

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht