Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoger en hoger

Arda van der Lee, STORK | donderdag 18 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 944x

Vandaag vlogen er regelmatig ooievaars boven mijn huis. Het was immers zonnig en een lekkere temperatuur. Ze cirkelden steeds hoger en hoger. Hun uitzicht moet er ongeveer zó uitzien (zoek het nest....)

Zouden er een paar 'vroege' jongen bijzitten, die al verder gaan dan korte oefenrondjes en al zo hoog 'durven'? Ik zal het nooit weten. De jongen van mijn nest zijn in ieder geval nog niet zover! Ze zijn nooit langer dan een paar minuten weg.

Op warme, heldere dagen zoals er (soms) in de zomer zijn, zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek. Zo hoog hebben ze een enorm gezichtsveld en zien ze precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En thermiek is ook onmisbaar tijdens de trek, alleen zo kunnen ze enorme afstanden afleggen.

Je kunt zelf op een mooie dag in het gras gaan liggen om naar rondcirkelende ooievaars te kijken zonder een stijve nek te krijgen. Of je kunt het van bovenaf bekijken. Via deze link naar de VPRO is te zien hoe een ooievaar van thermiek gebruik maakt om uiteindelijk weer op zijn nest terug te keren.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs