naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

IJsvogel

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

BOSUIL legt haar tweede ei!   *   Het blijft spannend: wordt het de havik of de ZEEAREND?   *   KERKUIL: vreemde bezoeker of nieuwe man?
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
BDL vrijwilliger STORK

Hoger en hoger

Arda van der Lee, STORK | donderdag 15 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 297x

Gisteren vlogen er boven mijn dorp Ankeveen vijf ooievaars. Ze cirkelden hoger en hoger, een prachtig gezicht.

Op warme, heldere dagen zoals gisteren en vandaag, zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven door zonnestralen opgewarmd terrein.

Zichtveld

Zo hoog hebben ze een enorm zichtveld en zien precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En dan zijn ze er heel snel bij om achter de machines aan door het veld of weiland te stappen op zoek naar opgeschrikte of gewonde prooidieren. 

Stijve nek?

Je kunt zelf op een mooie dag in het gras gaan liggen om naar rondcirkelende ooievaars te kijken zonder een stijve nek te krijgen. Of je kunt het van bovenaf bekijken. Via deze link naar de VPRO is te zien hoe een ooievaar van thermiek gebruik maakt om uiteindelijk weer op zijn nest terug te keren


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht