Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoeveel zwaluwen komen terug?

Adrie Duivenvoorden | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1123x

Spannende tijden breken aan. Na 1 april wordt constant de hemel afgespeurd, naar het eerste zwaluwtje wat na zijn lange reis aankomt. We zouden het toch eens missen.

Vorig jaar zijn er in onze buurt in het totaal 86 nesten uitgevlogen. Een zwaluwechtpaar brengt ongeveer per broedsel 4 of 5 jongen groot, tel daarbij 65 ouderparen op, dan zullen er meer dan 450 zwaluwen naar Afrika zijn vertrokken.

Door weersomstandigheden, voedseltekort en het gebruik van insecticiden zal minder dan de helft terugkeren naar de plek waar ze nestelen en uit het ei zijn gekropen.

Wanneer komen de zwaluwen?

Op diverse plaatsen in Nederland zijn al huiszwaluwen waargenomen. Toch zal het ongeveer tot 10 april duren voordat de eerste eenling zich aandient in onze omgeving.

Luid kwetterend vliegt hij wat rondjes om het huis, de boel verkennend om vervolgens weer te verdwijnen. Dit herhaalt zich een aantal dagen, op een gegeven moment in het bijzijn van enkele soortgenootjes.  Het duurt dan nog enkele weken tot dat er echt veel zwaluwen aanwezig zijn. Tot half juni zullen er steeds zwaluwen aankomen zoekend naar nestgelegenheid.

Camera’s

Een week na aankomst worden de nesten geïnspecteerd, waarbij het principe geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hoewel de camera’s geïnstalleerd zijn aan nesten die door de zwaluwen al jarenlang  geliefd zijn en als eerste bezet worden, blijft het toch spannend of ze de uiterlijke verandering aan de nesten zullen accepteren. Maar zwaluwen laten zich niet zo snel verstoren.

Laatst hoorden we de opmerking: Die zwaluwen ben je eerder rijk dan kwijt. We zullen ons daar maar aan vasthouden.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs