Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Hoe vreemd is deze nestplek eigenlijk?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | zaterdag 13 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 746x

Wie aan oehoenesten denkt, denkt vaak aan steile rotswanden in berggebieden. Of aan de steile wanden van steengroeves. En, als dat er niet is, aan oude roofvogelnesten. Oehoes kunnen zelfs op de grond broeden, weggedrukt tegen de voet van een boom. Maar in een schuur ?
Oehoes kunnen ook op de grond broeden. Gejo Wassink

De oehoes waar wij naar kijken hebben een geheel andere plek uitgekozen. Maar….. hoe vreemd is deze broedplaats dan eigenlijk?

 

Richels

 In de steile rotswanden zoeken oehoes naar richels of holen waar ze hun eieren kunnen leggen. In de omgeving waar deze ‘Beleef-de-Lente-oehoes’ leven zijn geen holen of richels. Of…… toch wel? Wat als we nu eens onze fantasie een beetje laten meespelen? Dan zien we toch een blauw 'rotswandje' in een soort van grot? En bovenop dat blauwe wandje is…….precies ……. een mooie richel. Tja…. dat dit alles van hout is, zal de oehoes een zorg zijn.

 

Beschutting

Als het even kan hebben de reuzenuilen graag een beetje beschutting. Bijvoorbeeld een rotswand die wat naar voren helt, zodat ze een soort van dak boven hun hoofd hebben. Nou…. dat hebben deze ‘BDL-oehoes’ toch ook? En dat deze 'rotswand' dan van riet is…… precies…. dat zal de oehoes een zorg zijn.

Als we het dus zo bekijken is deze nestplek zo gek nog niet.

 

Blauwe kast

Wat is dat toch eigenlijk voor vreemde blauwe ‘kast’ waarop de oehoes broeden? Vroeger was er op deze boerderij een knecht. En die moest natuurlijk ook ergens slapen. En laat nu deze blauwe kast een bedstee zijn. De plek waar de boerenknecht sliep. Ik heb me laten vertellen dat er nog spulletjes van deze knecht in liggen. Hoe leuk…… oehoes die broeden in….ehhh…op een bedstee!


www.oehoewerkgroep.nl

Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN.

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs