Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Hoe ouder, hoe gekker

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 30 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 167x

Wat voor mensen zo blijkt te zijn, lijkt ook voor vogels - in het bijzonder steenuilendames - op te gaan: hoe ouder, hoe gekker. Dat zuig ik niet uit mijn duim - u kent me - maar baseer ik op feiten. De kast 'onderflatsen' (ik citeer uit de chat), op klaarlichte dag een wufte pose aannemen ...

... hoe gek moet ze nog doen voordat we bij STONE het dringende verzoek krijgen de dierenarts te bellen. Als een bezetene nog meer rondjes rennen om haar verdwaasde partner heen? In mensentermen is ze de middelbare leeftijd inmiddels wel zo'n beetje voorbij en stevent ze op haar vroeg-pensioen af. Dan slaat wel vaker de gekte toe heb ik me laten vertellen (pin me er niet op vast, just hearsay).

Beetje flauwe inleiding misschien - zolang er nog geen eieren zijn moet ik ook mijn best doen een blog bij elkaar te schrijven - maar er zit een bijzonder aspect aan. "Onze" steenuilen zijn langzamerhand individuen geworden, personages met eigen aardigheden en eigenaardigheden. Met een eigen karakter. En dat maakt het kijken extra leuk. Wippen in de kast bijvoorbeeld, dat kenden we we eigenlijk niet van de 'nette' dames in Harreveld en Henxel. Dit paar kan blijkbaar niet wachten tot ze buiten zijn waar ze de ruimte hebben. In aanmerking genomen dat ze minstens al vier broedseizoenen bij elkaar zijn, zit de sleet er nog niet op.

We mogen ons gelukkig prijzen met dit stel dat ze zo frequent in de kast verblijven. Pascal schreef het al in een van zijn blogs: zo vanzelfsprekend is dat niet, al helemaal niet in februari en maart. In enkele andere met camera's uitgeruste kasten die ik volg komen de uilen pas sinds een anderhalve week overdag in de kast. Blijkbaar weet dit paar dat ze bekeken worden en hebben ze besloten het spel mee te spelen.

En het eerste ei? Ik gok op 1 april, gewoon om ons in het ootje te nemen. Dan volgen nummer 2, 3 en 4 op respectievelijk op 3, 5 en 7 april. Ringen op 1 juni en uitvliegen twee weken later. Of loop ik nu te hard van stapel?

Overigens kreeg ik een berichtje uit Brabant dat daar het eerste ei is gelegd op 25 maart (afgelopen zaterdag). En vandaag in Drenthe het eerste ei. Het hangt in de lucht dus!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs