Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Verschil tussen jeug- en volwassen veren ( Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Hoe oud zijn de volwassen Oehoes?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | zondag 18 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 725x

Al vaker werd in de chat de vraag gesteld of we weten hoe oud de volwassen Oehoes eigenlijk zijn. Door het bestuderen van de rui kunnen we de leeftijd t/m 5 jaar oud behoorlijk goed inschatten. Daarna wordt het op basis van uiterlijke kenmerken moeilijker. Wat vertellen de veren van deze Oehoes ons?
vleugel van het vrouwtje goed te zien. Een stuk of zes handpennen en enkele armpennen zijn nog van het jeugdkleed in augustus 2020. (Rolf van Geldorp)

Ruipatronen

Wanneer je naar de vleugelveren kijkt, kun je vaak kleurverschillen en verschillen in de breedtes van de dwarsbandering zien. Leuk, maar wat heb je daar aan? Bij de Oehoe is het zo dat hij er 5 jaar over doet om al zijn veren te wisselen. Dit in tegenstelling tot veel andere uilen die elk jaar hun totale verenpakket ruien. Als je weet hoe de rui per jaar theoretisch verloopt, kun je dus iets zeggen over de leeftijd.

 

Eerste jaar geen rui

In het eerste levensjaar worden er geen veren gewisseld. Dat gebeurt pas in de zomer van het tweede kalender jaar. Er worden dan enkele veren dicht bij het lichaam geruid. In de zomer van het derde kalenderjaar worden er nog meer armpennen (de veren aan de kant van het lichaam) geruid en ook een enkele handpen ( veren richting de top van de vleugel). En zo gaat het dan verder totdat alle veren gewisseld zijn.

 

Moeder Oehoe

Moeder Oehoe heeft hele donkere veren met zeer brede dwarsbanden. Zo breed dat de lichte vensters bijna niet meer opvallen. In augustus 2020 fotografeerde Rolf van Geldorp mevrouw Oehoe. Op de foto is te zien dat er nog veren van het jeugdkleed aanwezig zijn. Ma Oehoe was toen hooguit  3,5 jaar oud. En nu dus 4 jaar oud ( 5e kalenderjaar). Ik kan er een jaar naast zitten, maar meer ook niet! In het laatste filmpje kun je ook mooi zien hoe het vrouwtje haar vleugel strekt. Ook nu is het verschil tussen de lichtbruine en donkere veren goed zichtbaar.

 

Vader Oehoe

Het valt direct op dat vader Oehoe veel lichter gekleurd is dan moeder. De veren van zijn vleugels zijn lichter bruin en de bandjes op de vleugelpennen zijn veel smaller dan die van het vrouwtje. Het is duidelijk dat het kleurverschil tussen man en vrouw dusdanig groot is dat we er vanuit kunnen gaan dat het mannetje geen zuivere Europese Oehoe is. We vermoeden een Turkmeense Oehoe. Omdat zijn verenkleed veel lichter is gaat de leeftijdsbepaling op basis van de kleur van veren niet op. Maar dankzij lokale vogelaars en de fotograaf weten we dat hij er al 6 jaar aanwezig is.

Meer over veren vindt u op de website van de Oehoewerkgroep.

Het verloop van de rui ( Gejo Wassink)

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs